Vismaz 257 cilvēki ir gājuši bojā un vairāk nekā tūkstotis ievainoti zemestrīcē, kas pirmdien notika Ķīnas ziemeļrietumos un kuras stiprums sasniedza 6,8 balles pēc Rihtera skalas, ziņoja aģentūra "Sjiņhua".
Zemestrīce notika pulksten 10.03 (4.03 pēc Latvijas laika) 40 kilometrus uz austrumiem no Dzjaši apriņķa Siņdzjanas Uiguru autonomā rajona rietumos, netālu no Tadžikistānas robežas.

Zemestrīcē tika sagrautas vairāk nekā 1000 dzīvojamās mājas un skolu ēkas.

Piecdesmit gadu laikā tā ir postošākā zemestrīce šajā galvenokārt musulmaņu apdzīvotajā rajonā.

Tuvinieki jau sākuši apbedīt zemestrīces upurus, bet vietējās varas iestādes organizē humānās palīdzības piegādes, tajā skaitā graudus, pienu un segas, uz pieciem visvairāk cietušajiem ciematiem, kuros gaisa temperatūra ir tikai daži grādi virs nulles.

Lai arī zemestrīces epicentrs atradās reti apdzīvotajā Dzjaši apriņķī, pēc amatpersonu un aculiecinieku teiktā, vislielākais materiālais posts nodarīts 370 tūkstošiem Baču apriņķa iedzīvotāju.

Bojāgājušo vidū ir daudzi Baču apriņķa skolas skolēni, jo pazemes grūdienos iznīcināta skola. Šajā apriņķī sagrauta arī slimnīca.

Pēc zemestrīces fiksēti daudzi pēcgrūdieni, no kuriem stiprākais sasniedza piecas balles pēc Rihtera skalas.

1997.gada janvārī zemestrīcē Siņdzjanā gāja bojā 50 cilvēku, bet tā paša gada aprīlī pazemes grūdienos dzīvību zaudēja vēl deviņi cilvēki.

Zemestrīces Ķīnā notiek bieži. 1976.gadā 7,9 balles spēcīgā zemestrīcē Tanšaņā netālu no Ķīnas galvaspilsētas Pekinas gāja bojā aptuveni 250 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!