Foto: AFP/Scanpix
Neraugoties uz valdības solījumiem mazināt piesārņojumu, Ķīnas ziemeļus jau vairākas dienas pārklāj biezs smogs, kas vairāk nekā 20 reizes pārsniedz piesārņojuma līmeņa normu.

Pekinai līdzās esošajā Hebejas provincē jūtami pasliktinājusies redzamība, jo mazās piesārņojuma daļiņas PM2,5, kuras nokļūstot elpceļos var izraisīt nopietnas problēmas, sasniegušas vairāk nekā 500 mikrogramus uz kubikmetru.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) noteiktajiem standartiem, PM2,5 daļiņu koncentrācija gaisā nedrīkstētu pārsniegt 25 mikrogramus uz kubikmetru.

Kopš trešdienas galvaspilsētas ēkas ieskauj biezs smogs, jo PM2,5 līmenis pilsētā turējās virs 300 mikrogramiem uz kubikmetru, un valdība ir izsludinājusi oranžo trauksmes stāvokli. Piektdien gan PM2,5 daļiņu līmenis sāka kristies.

Ķīna jau gadiem cīnās ar spēcīgu gaisa piesārņojumu, ko rada ogļu izmantošana elektrības ražošanā un liels skaits automašīnu uz ielām.

Sabiedrības neapmierinātība par apkārtējās vides kvalitāti ir augusi, liekot valdībai pasludināt "karu ar piesārņojumu" un apsolīt samazināt ogļu izmantošanu dažās vietās.

Par spīti solījumiem, valdība vairāk koncentrējas uz ekonomisko izaugsmi, un netiek arī ievērota likumdošana vides aizsardzībai.

"Pekinas valdībai ir jādara viss iespējamais," norāda valstij piederošais laikraksts "China Daily", "savādāk galvenie solījumi izrādīsies tukši vārdi."

Piesārņojums ietekmē arī teritorijas vairāku simtu kilometru attālumā no galvaspilsētas laikā, kad notiek Brazīlijas un Argentīnas sadraudzības spēle futbolā un velomaratons "Tour of Beijing". Brazīlijas izlases un "Paris Saint-Germain" komandas aizsargs Davids Luišs reportieriem pastāstīja: "Mēs ceram, ka piesārņojums mainīsies, jo Ķīnas iedzīvotāji nav pelnījuši šādi dzīvot."

Nākamajā mēnesī Pekinā notiks Klusā okeāna reģiona ekonomiskās sadarbības organizācijas (APEC) samits, kurā piedalīsies ASV, Krievijas un Āzijas valstu vadītāji.

Pilsētas vadība ceturtdien apsolīja pastiprināt noteikumus attiecībā uz automašīnu izmantošanu APEC laikā un piešķirt sabiedriskajā sektorā strādājošajiem sešas brīvas dienas, kā arī pieprasīt kaimiņu reģionos slēgt piesārņojumu radošos objektus.

Liela daļa vietējo iedzīvotāju sevi nekādi neaizsargā no piesārņojuma, apgalvojot, ka tā esot dabīga Pekinas dūmaka. 82 gadus vecā Pekinas iedzīvotāja Liu Šujinga norāda, ka "ir pārāk daudz mašīnu un viņa nevalkā masku, jo nebaidoties no šādas nāves".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!