Dokumentālas filmas autors, kurš 11.septembrī filmēja Ņujorkā, iespējams, uzņēmis tikpat nozīmīgu materiālu, kāda ir Zaprudera filma, kurā fiksēta ASV prezidenta Kenedija noslepkavošana, ziņo “Variety”.
Parīzē dzimušie kinodokumentālisti, brāļi Žils un Gideons Nodē pēdējo divu mēnešu laikā ar kamerām rokās bija sekojuši kādam jaunam Ņujorkas ugunsdzēsējam. Liktenīgajā rītā pulksten 8 Žils kopā ar ugunsdzēsēju atradās Pasaules Tirdzniecības centra ziemeļu tornī, bet viņa brālis - dienvidu tornī. Kad tika saņemta ziņa, ka uz ielas, iespējams, notikusi gāzes noplūde, Žils kopā ar ugunsdzēsēju vienības kapteini devās lejā uz ielas.

Taču tur Žila uzmanību piesaistīja lidmašīna "Boeing 767", kas tuvojās debesskrāpjiem, un viņš paguva pavērst videokameru uz lidmašīnu, pirms tā ietriecās PTC debesskrāpī.

Pēc tam, kad Žils bija pārliecinājies, ka ar viņa brāli viss kārtībā, viņi abi turpināja filmēt sekojošos notikumus vēl piecas stundas.

Francijas laikraksts "Le Figaro" raksta, ka Žils Nodē ir "vienīgais cilvēks, kas nofilmēja pirmo triecienu" un, "kad situācija ieguva katastrofiskus apmērus, Žila un Gideona kameru priekšā bojā gāja aptuveni 260 ugunsdzēsēji".

Otrdienas vakarā brāļu Nodē mājā ieradās divi FIB aģenti, kas konfiscēja piecas stundas garo, vērtīgo materiālu. Žilam tika atļauts vienīgi nokopēt kadrus, kuros redzams pirmais lidmašīnas trieciens PTC. Šie liktenīgie kadri tika uzticēti fotoaģentūrai "Gamma", kas tos izplatīja televīzijas sabiedrībām un laikrakstiem visā pasaulē.

Brāļi Nodē dzīvo Ņujorkā kopš 1989.gada. Viņu dokumentālā filma par precētu pāri, kas trenē bokserus "The Story of Mickey and Negra Rosario", tika demonstrēta 2000.gadā Northemptonas kinofestivālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!