Kipras parlaments ceturtdien ar pārliecinošu balsu vairākumu nobalsoja par lēmumu aizliegt smēķēt bāros, restorānos, naktsklubos un darba vietās.

Par šo likumprojektu, kas padara stingrākus jau esošos likumus, kuri lielākoties netiek ievēroti, 56 deputātu parlamentā nobalsoja 27 deputāti, trīs bija pret, bet viens deputāts atturējās.

Radikālās pārmaiņas stāsies spēkā 2010. gada 1. janvārī, lai dotu iestādēm un smēķētājiem laiku pielāgoties, kaut gan pirms likuma stāšanās spēkā tajā var tikt izdarīti grozījumi.

Smēķēt būs atļauts tikai atklātās vietās, piemēram, pagalmos un ielu kafejnīcās, un darba devējiem tiks prasīts ierīkot slēgtas vietas darbiniekiem, kuri nevar iztikt bez smēķēšanas.

Bāru un klubu īpašnieki gatavojas apstrīdēt šo likumu tiesā, jo uzskata, ka vispārējais aizliegums kaitēs viņu biznesam.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Kipras iedzīvotāju vairākums atzinīgi vērtē smēķēšanas aizliegumu, kas atbilst Eiropas Savienības plānam līdz 2012.gada aizliegt smēķēšanu slēgtās publiskās vietās visā 27 valstu blokā.

Smēķētāju procents Kiprā ir zemākas par ES vidējo rādītāju. Par regulāriem smēķētājiem sevi uzskata aptuveni 29% salas iedzīvotāju salīdzinājumā ar ES vidējo rādītāju 31%. Taču Kipra ir viena no tām valstīm, kurā visvairāk nesmēķētāju pakļauti pasīvai smēķēšanai sabiedriskās vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!