Kipras valdība ir izlēmusi pievienoties eirozonai 2008.gadā, kas ir pāris mēnešus vēlāk, nekā sākotnēji bija plānots, kamēr eiro ieviešanas pretinieku skaits Igaunijas iedzīvotāju vidū arvien turpina palielināties, informē EUobserver.
Nikosija bija cerējusi ieviest vienotu valūtu jau līdz 2007.gadam, pēc vairākām jaunajām dalībvalstīm – Igaunijas, Lietuvas un Slovēnijas, taču ievērojamais fiskālais deficīts ir licis atlikt šos plānus.

Kipra 2005.gada aprīlī iekļāvās maiņas kursa mehānismā, kas tiek uzskatīts par divu gadu ilgu sagatavošanās posmu pirms eiro ieviešanas.

Tajā pašā laikā Igaunijas iedzīvotāju vidū aug neapmierinātība ar eiro ieviešanu – 44% iedzīvotāju nevēlas sākt lietot vienotu valūtu.

Iestājoties ES, visas jaunās dalībvalstis pieņēma noteikumu, ka tām būs jāievieš vienotā valūta eiro. Pirmās būs Igaunija, Lietuva un Slovēnija, kas vēlas iekļauties eirozonā līdz 2007.gada 1.janvārim.

2006.gada aprīlī Eiropas Komisija paziņos, vai valstis atbilst izvirzītajiem kritērijiem un varēs ieviest eiro paredzētajā laikā. Pirmajai jauno dalībvalstu grupai sekos Latvija, Malta un Kipra, no kurām lielākās problēmas varētu būt Latvijai, kuras inflācijas līmenis ir 6%.

Slovākija plāno ieviest eiro 2009.gadā, Čehija – 2010. gadā, savukārt Ungārija – 2010.gadā vai vēlāk. Pirms neilga laika Polijas prezidents paziņoja par 2010.gadā paredzētu referendumu, kurā Polijas iedzīvotājiem tiks lūgts izteikt savas domas par eiro ieviešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!