Piektdien tiekas Kipras līderi, lai noteiktu sākuma datumu sarunām par salas 34 gadus ilgo sadalījumu; Kipras turki cer panākt šo vienošanos līdz gada beigām.

Kipras grieķu prezidents Demetrs Kristofiass tiksies ar Kipras turku līderi Mehmetu Ali Talatu ANO atbalstītajās sarunās, un ir cerības, ka abas puses septembrī sāks visaptverošas miera sarunas.

Ceturtdien Talats paziņoja, ka vēlas intensīvas sarunas. " Mūsu mērķis ir panākt noregulējumu īsā laikā, (...) ceru, ka mēs to spēsim panākt līdz 2008. gada beigām," viņš teica Turcijas ziņu aģentūrai "Anadolu".

"Sākot no septembra, mūsu rīcībā ir četri mēneši (...). Ar tik daudz laika pietiks. To varēs pagarināt mazliet, ja būs nepieciešams, taču Kipras jautājuma atrisināšanai īsā laikā jākļūst par mūsu galveno mērķi."

Starptautiskā sabiedrība izturas piesardzīgi pirms šīs tikšanās, taču ASV un Lielbritānija ir intensificējušas diplomātiskās saites ar abām pusēm.

Nenoregulēto Kipras jautājumu uzskata par galveno klupšanas akmeni Turcijas virzībā uz Eiropas Savienību.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns vēlas, lai tiešās sarunas sāktos drīz, un ir iecēlis bijušo Austrālijas ārlietu ministru Aleksandru Dauneru par savu īpašo sūtni Kiprā.

Sagaidāms, ka 56 gadus vecais Dauners piedalīsies sarunās, ja tajās tiks izvirzīta jauna, nopietna miera iniciatīva.

Kristofiass un Talats 1. jūlijā principā vienojās par vienotu pilsonību un suverenitāti atkalapvienotajā salā un solīja tikties 25. jūlijā, lai "dotu pēdējo novērtējumu" sagatavošanās sarunām pirms īsto miera sarunu sākšanas.

Kristofiass brīdinājis nemēģināt izdarīt spiedienu no ārienes un ir atteicies pieņemt jebkādus pēdējos termiņus vai ierobežojošus laika ietvarus.

Izšķirošo vienošanos sākt pilna apjoma miera sarunas abi līderi panāca 21. martā pēc četru gadu strupceļa, kādā viņi nonāca, kad 2004. gadā Kipras grieķi noraidīja ANO miera plānu.

Viņi vēlreiz tikās maijā un nolēma pārskatīt tehnisko komiteju gūto progresu. Kipras grieķi uzskata, ka vispirms ir jāpanāk reāls progress komiteju stadijā, lai varētu cerēt uz panākumiem tiešajās sarunās, turpretim Kipras turki uzskata, ka grūtības var pārvarēt pie sarunu galda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!