Foto: EPA/LETA
2010. gada apvērsumā gāzta prezidenta Kurmanbeka Bakijeva jaunākā brāļa un bijušā drošības dienesta vadītāja Žaniša Bakijeve dēli aizturēti pirmdien, mēģinot šķērsot Kirgizstānas un Kazahstānas robežu ar viltotiem dokumentiem, informē aģentūra "RIA Novosti".

23 gadus vecais Asilbeks un 12 gadus vecais Nursultans Bakijevi aizturēti robežkontroles punktā "Ak - Žoli" pie galvaspilsētas Biškekas. Asilbeks nogādāts izolatorā, bet Nursultans atdots radiniekiem. Ierosināta krimināllieta par nelikumīgu robežas šķērsošanu un dokumentu viltošanu.

Brāļu tēvs ir izsludināts starptautiskajā meklēšanā, viņu apsūdz divu un vairāk cilvēku slepkavībā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un dezertēšanā. Bijušo drošības dienesta vadītāju vaino 2010. gada aprīļa protestu apspiešanā, izmantojot bruņotu spēku.

Līdz šim Kirgizstānā uz septiņiem gadiem cietumā notiesāts prezidenta Bakijeva brālis Ahmats un desmit gadu cietumsodu saņēmis brāļa dēls Sanžars. Vēl vairāki radinieki izsludināti starptautiskajā meklēšanā.

Kā ziņots, prezidents Bakijevs tika gāzts apvērsumā. Viņš pats savulaik arī nonāca pie varas 2005. gadā apvērsumā gāžot iepriekšējo prezidentu Askaru Akajevu.

Pēc Bakijeva krišanas valstī izcēlās asiņains etnisks konflikts starp kirgīziem un uzbekiem, kuri atbalstīja gāzto prezidentu. Sadursmēs gāja bojā vairāki tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!