Kirgīzijas prezidents Kurmanbeks Bakijevs parakstījis likumu par ASV kara bāzes slēgšanu valsts teritorijā, piektdien vēsta "RIA Novosti".

Pēc likuma parakstīšanas par to informēs ASV, un amerikāņu karaspēkam Manasas bāze Kirgīzijā būs jāatstāj 180 dienu laikā.

Par prezidenta rosināto ASV bāzes slēgšanu Manasā ceturtdien Kirgīzijas parlamentā nobalsojuši 78 deputāti, viens bija pret, bet divi atturējās.

Ar šādu iniciatīvu Bakijevs nāca klajā 3. februārī pēc sarunām ar savu Krievijas kolēģi Dmitriju Medvedevu, kas apsolījis Kirgīzijai kredītu un palīdzību vairāk nekā divu miljardu ASV dolāru apmērā.

"Kirgīzija slēgs ASV militāro bāzi Manasā, jo Vašingtona ir atteikusies no sarunām par labāku kompensāciju," sacīja Bakijevs.

ASV kara bāze Kirgīzijas teritorijā tika atvērta 2001. gadā un kalpojusi kā svarīgs atbalsta punkts Rietumu koalīcijas Afganistānas operācijām.

Manasā dien aptuveni 1200 ASV karavīru, bāzes teritorijā izvietota arī kara aviācijas tehnika.

Maskava, kurai ir sava karabāze Kirgīzijā, kategoriski noraidījusi jebkuru saikni starp šai valstij piešķirto finanšu palīdzību un lēmumu par Manasas bāzes slēgšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!