Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kirgizstānā pēc parlamenta vēlēšanām izcēlušies masu protesti, saniknotiem pūļiem apsūdzot valdību vēlēšanu rezultātu falsificēšanā un pieprasot jaunas godīgas velēšanas, norāda "Eurais Net". Dažās stundās pēc asiņainām sadursmēm ar drošības spēkiem protestētāji pārņēma vairākas valdības un drošības spēku vadības ēkas, kā arī aizdedzināja Ministru kabinetu jeb Balto namu.

Nakts laikā atbrīvoti arī vairāki ieslodzījumā esoši politiķi, bet prezidents ir devies ārpus galvaspilsētas.

Svētdien notikušajās vēlēšanās tikai četras partijas pārvarēja nepieciešamo 7% barjerum, lai iekļūt parlamentā. Tas lielā skaitā opozīcijas partiju atbalstītāju nostiprināja pārliecību, ka pie varas esošie ir sagrābuši varu un vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Pirmdien jau pa dienu tika rīkots liels skaits nelielu, miermīlīgu protestu, kuri jau ap pusdienas laiku neplānoti saplūda vienā milzu demonstrācijā Biškekas centrā. Tajā no tribīnēm vairāku opozīcijas partiju līderi aicināja rīkot jaunas vēlēšanas, jo notikušās tikai nostiprinājušas valdošās koalīcijas varu.

Sašutums par līdzšinējo koalīciju audzis jau labu laiku pirms vēlēšanām. Viena no vadošajām partijām – "Birimdik" ir cieši saistīta ar prezidentu Sooronbaju Džeenbekovu, bet cita – "Mekenim Kyrgyzstan" tiek uzskatīta par vērienīgā korupcijā apsūdzētā agrākā muitas vadītāja kabatas partiju. Tomēr masu neapmierinātību rosinājusi tieši abu šo spēku īstenotā balsu pirkšana lielos apmēros, par ko ziņojuši arī vēlēšanu novērotāji.


Savukārt 7% barjera noteica to, ka aptuveni trešdaļa balsu tika atdotas par partijām, kuras netika ievēlētas parlamentā. Līdz ar to protestētāji, kuri pirmdien un naktī uz otrdienu pārņēma ielas, pārstāv plaša spektra politisko pārliecību.

Neskatoties uz protestējošā pūļa augšanu visas dienas garumā, drošības spēki pulcējās savrupus un notiekošajā nekādā veidā neiesaistījās. Tikai pēc aptuveni pulksten 8.30, kad kāda protestētāju grupa mēģināja uzlauzt parlamenta vārtus, policisti iesaistījās, ar ūdensmetējiem, gumijas lodēm un stekiem cenšoties izdzenāt pūli.


Drošības spēki uzsāka arī centrālā laukuma attīrīšanu. Kā vēsta "Eurasia Net", sākotnēji cilvēki bēguši no bruņotajiem policistiem dažādos virzienos un daudzi guvuši dažādas pakāpes ievainojumus, bet pēc neilga laika drošībnieki bijušie spiesti atkāpties skaitliska pārspēka priekšā. Cilvēki, pārsvarā jauni vīrieši, orgamnizājušies lielās grupās un tvarstījuši policistus. Līdz ar to arī liela daļa ievainoto pēc nakts nemieriem ir tieši drošībnieku rindās.

Nakts un agrā rīta notikumi preses aģentūru fotogrāfu kadros:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!