Foto: Pexels.com, Tembela Bohle

Kirgizstānas varasiestādes plāno iegādāties Turcijas trieciendronus ''Bayraktar ТB2'', un tie tiks izmantoti dienvidu robežas aizsardzībai, ceturtdien vēsta ziņu aģentūra ''Interfax'', atsaucoties uz avotu Kirgizstānas drošības struktūrās.

Turcijas ražotie droni nonāks Valsts Nacionālās drošības komitejas robežsardzes karaspēka rīcībā, norādīja aģentūras sarunbiedrs.

Savukārt Krievijā paziņojuši par iespējamu attiecību pasliktināšanos ar Kirgizstānu, ja tā izšķirsies par Turcijas dronu iegādi.

''Ja tas tiešām tiek darīts, apejot Krieviju, tad tas ir visu Kolektīvās drošības līguma organizācijas (KDOL) ietvaros noslēgto vienošanos pārkāpums,'' aģentūrai skaidroja Aizsardzības ministrijas starptautisko vienošanos pārvaldes bijušais priekšnieks Jevgēņijs Bužinskis.

Kirgizstānai ''tamlīdzīgi iepirkumi'' ir jāsaskaņo ar Maskavu, viņš sacīja, pieļaujot, ka tas visticamāk ir izdarīts.

''Kāpēc gan Kirgizstānai būtu jāriskē ar attiecībām ar Krieviju, ņemot vērā darba migrāciju, Krievijas militārās tehnikas piegādes, kas parasti tiek veiktas bez atlīdzības vai kredītā, vai par minimālu cenu,'' norādīja Bužinskis.

Kirgizstāna varētu kļūt par pirmo KDOL valsti, kas iepirkusi Turcijas dronus.

Valstī atrodas Krievijas armijas aviācijas bāze ''Kanta''.

Turcijas uzņēmums ''Baykar'' nule kā paziņojis, ka paplašina ''Bayraktar ТB2'' eksporta ģeogrāfiju un ka ir noslēdzis kontraktu ar vēl vienu valsti.

Uzņēmums neatklāj, kura valsts tā ir.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!