Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kirgizstānas parlamenta deputāti sestdien premjerministra amatā ievēlēja partijas "Mekenčil" dibinātāju Sadiru Džaparovu, savukārt bijušais prezidents Almazbeks Atambajevs atkal tika apcietināts.

Protestos, kas sākās pēc apstrīdētajām pagājušās svētdienas parlamenta vēlēšanām, tika atbrīvoti vairāki prominenti ieslodzītie, arī Atambajevs un Džaparovs.

Prezidentam Sooronbajam Džeenbekovam, kas pagājušās nedēļas protestu gaitā solīja atkāpties no amata, sestdien, kā norāda dažas indikācijas, kontroli izdodas nostiprināt.

Populista reputāciju iemantojušais Džaparovs sestdien premjera amatā tika apstiprināts parlamenta ārkārtas sēdē.

Kā sacīja Džaparovs, viņš sagaida, ka Džeenbekovs turēs vārdu un atkāpsies, tiklīdz būs izveidota valdība.

"Es vakar ar viņu tikos valsts rezidencē. Viņš sacīja, ka pēc kabineta un valdības struktūru apstiprināšanas viņš atkāpsies," sacīja Džaparovs.

Politiķis norādīja, ka neplāno tūlīt veikt izmaiņas valdībā, bet nākotnē iecels gados jaunus ministrus.

Džaparovam bija piespriesti 11 ar pusi gadi cietumā par ķīlnieku sagrābšanu un citiem noziegumiem, bet pirmdien nekārtību gaitā viņš no cietuma tika atbrīvots.

Pilsētu pārpludinot Džaparova atbalstītājiem, no kuriem daudzi uzvedās vardarbīgi, tiesa spriedumu anulēja.

Biškekas komandants Almazbeks Orazalijevs savukārt sestdien pavēstīja, ka galvaspilsētā no pulksten 21 līdz pulksten 5 tiek izsludināta komandanta stunda.

Galvaspilsētā arī aizliegta ieroču pārdošana, kā arī alkoholisko dzērienu pārdošana no pulksten 18. Aizliegta mītiņu, sapulču un demonstrāciju rīkošana.

Biškekā arī spēkā stājies īpašs iebraukšanas un izbraukšanas režīms.

Prezidents Džeenbekovs jau piektdien Biškekā izsludināja ārkārtas stāvokli un deva rīkojumu izvietot karavīrus galvaspilsētas ielās.

Jau ziņots, ka Kirgizstānas opozīcija noraidījusi 4. oktobrī notikušo parlamenta vēlēšanu rezultātus, apgalvojot, ka notikusi vēlētāju uzpirkšana un rezultātu falsifikācija. Pēc vēlēšanām galvaspilsētā Biškekā un citur valstī sākās plaši protesti, un izraisījās sadursmes ar policiju.

Lai nepieļautu situācijas saasināšanos valstī, Kirgizstānas Centrālā vēlēšanu komisija otrdien anulēja vēlēšanu rezultātus, un valdība ir atkāpusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!