Kirgizstāna devusi atļauju tās teritorijā ierīkot otru Krievijas armijas bāzi, piektdien pavēstīja informācijas avots šīs Vidusāzijas valsts valdības aprindās.

Bāze atradīsies Ošā, Kirgizstānas dienvidos, un tā būs pakļauta Kolektīvās drošības līguma organizācijai (KDLO). Šo institūciju, kurā ietilpst Krievija un vēl sešas bijušās padomju republikas, Maskava mēdz raksturot kā pretsvaru NATO.

Turklāt apmaiņā pret februārī no Krievijas saņemto divus miljardus dolāru (vienu miljardu latu) lielo aizdevumu Maskavas kontrolē nonāks vairāki Kirgizstānas aizsardzības jomas objekti, pavēstīja avots.

Ziņa par Krievijas pozīciju nostiprināšanu seko neilgi pēc Kirgizstānas lēmuma ļaut palikt valsts teritorijā ASV gaisa spēku bāzei.

"Apmaiņā pret divu miljardu dolāru kredītu Kirgizstāna nodos Krievijas kontrolē vairākus militāros objektus. Puses arī vienojās par otras KDLO bāzes atvēršanu Ošā," norādīja avots.

Krievijas kontrolē nonāks Dastanas torpēdu rūpnīca Isikula ezera krastā, apliecināja aģentūras sarunbiedrs.

Vienošanās noslēgta pēc tam, kad otrdien Kirgizstānā bija ciemojies Krievijas aizsardzības ministrs Anatolijs Serdjukovs un vicepremjers Igors Sečins.

Kirgizstānas prezidents Kurmanbeks Bakijevs otrdien arī parakstīja vienošanos ar ASV, ļaujot amerikāņiem arī turpmāk izmantot Manasas gaisa spēku bāzi pie Biškekas.

Jaunajā Kirgizstānas un ASV līgumā Manasas bāze dēvēta par tranzīta centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!