Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kirgizstānas Centrālā vēlēšanu komisija otrdien anulējusi svētdien notikušo parlamenta vēlēšanu rezultātus, paziņojusi komisijas vadītāja Nurdžana Šaildabekova.

"Lai nepieļautu situācija saasināšanos valstī, pieņemts tāds lēmums. No Centrālās vēlēšanu komisijas sēdē klātesošajiem 11 locekļiem visi vienbalsīgi atbalstīja priekšlikumu," sacīja Šaildabekova.

Komisijas locekle Guļnara Džurabajeva vietnei "24.kg" pavēstīja, ka apspriests arī jautājums par komisijas izformēšanu. "Es uzskatu, ka ar šo vēlēšanu kampaņu mēs esam diskreditējuši sevi, un tāpēc pats labākais un pareizākais būtu lēmums par pilnvaru pirmstermiņa nolikšanu," sacīja Džurabajeva.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās uzvaru guvušas prezidentam Sooronbajam Džeenbekovam tuvās politiskās partijas. Saskaņā ar šiem rezultātiem parlamentā iekļuvušas tikai četras no 16 partijām, un trīs no tām ir lojālas prezidentam Džeenbekovam.

Biškekā un citur valstī no pirmdienas notiek opozīcijas protesti, kuru dalībnieki apstrīd svētdien notikušo parlamenta vēlēšanu oficiālos rezultātus un aicina tos anulēt. Šajos protestos ievainoti vairāk nekā 500 cilvēku, bet viens gājis bojā.

Protestu dalībnieki otrdienas rītā atbrīvoja eksprezidentu Almazbeku Atambajevu, iebrūkot Valsts nacionālās drošības komitejas ēkā, kur viņš tika turēts ieslodzījumā. Demonstranti arī ieņēma parlamenta ēku valsts galvaspilsētā Biškekā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!