Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kirgizstānā bijušais Muitas dienesta vadītājs Raimbeks Matraimovs, kurš apsūdzēts korupcijas skandālā par vairāku simtu miljonu eiro aizpludināšanu pār robežām, saņēmis 260 000 somu (aptuveni 2550 eiro) naudassodu. Tiesa atcēlusi arī viņa īpašuma arestu.

Tiesa lēmusi, ka Matraimovam prokuratūras prasītais sods samazināms līdz salīdzinoši niecīgai summai iepretim nodarītajiem zaudējumiem pēc tam, kad viņš Valsts kasē labprātīgi bija iemaksājis divus miljardus somu (nepilnus 20 miljonus eiro), sadarbojies ar izmeklētājiem, kā arī liecinājis par divu citu augstu muitas amatpersonu pārkāpumiem.

Pirms pusotra gada – 2019. gada jūnijā – ierēdņa ievērojamo korupcijas shēmu, kas ļāva no valsts izvest līdzekļus aptuveni 580 miljonu eiro apmērā, atklāja "Radio Brīvā Eiropa" žurnālisti sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām. Kopš tā laika viņš bija kļuvis par korupcijas un neaizskaramības simbolu valstī (attēlā kafejnīca Biškekā, kuru "rotā" viņa bildes).

Viņa rūpals bija sistemātiska amatpersonu uzpirkšana, lai apietu muitas nodevas un prasības, kā arī naudas atmazgāšana. Otra shēmā vadošā persona bija Ķīnā dzimušais uzņēmējs Aierkens Saimaiti, kurš drīz pēc izmeklēšanas ziņojuma publicēšanas, 2019. gada novembrī, Turcijas lielpilsētā Stambulā tika nogalināts.

Bijušais muitas vadītājs apcietināts pērn oktobrī un kopš tā laika atradās mājas arestā. Pērn Matraimovu tā dēvētajā Magņicka sankciju sarakstā iekļāva arī ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!