Foto: EPA/LETA
Autoceļu Biškeka - Oša pie Taškumiras pilsētas Džalalabadas apgabalā Kirgizstānas dienvidos bloķējuši vairāki simti cilvēku, kas atbalsta pēc svētdien notikušajām vēlēšanām parlamentā neiekļuvušo partiju "Butun Kirgizstan" ("Visa Kirgizstāna").

Partijas štābā aģentūrai "Interfax" tika skaidrots, ka akcijas dalībnieki pārsvarā ir vietējie iedzīvotāji, kas uzskata, ka "vēlēšanu rezultāti ir viltoti atsevišķu partiju labā".

Akcijas dalībnieki pieprasa balsu pārskaitīšanu, lai partija "Butun Kirgizstan" saņemtu par to atdotās vēlētāju balsis un pārstāvētu savu vēlētāju intereses Kirgizstānas parlamentā, teica partijas štābā.

Partijas atbalstītāji ir sapulcējušies arī pie centrālās vēlēšanu komisijas mītnes valsts galvaspilsētā Biškekā. Simtiem "Butun Kirgizstan" atbalstītāju ir sapulcējušies valsts otrās lielākās pilsētas Ošas centrālajā laukumā, bet vairāki desmiti atbalstītāju iegājuši Džalalabadas apgabala administrācijass ēkā, lai paustu savas prasības.

Partijas "Butun Kirgizstan" līderis ir bijušais Kirgizstānas Drošības padomes sekretārs Adahans Madumarovs.

Šoseja Biškeka - Oša ir valsts galvenais autoceļš, kas savieno Kirgizstānas ziemeļus un dienvidus.

Vēlēšanās piedalījās 29 politiskās partijas, bet provizoriskie rezultāti liecina, ka iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 5% barjeru pārvarēja piecas partijas. Partija "Butun Kirgizstan" ieguva 4,76% balsu.

Kirgizstānas parlamentā ir 120 deputātu.

Vēlēšanas notika saskaņā ar spēkā stājušos jauno valsts konstitūciju, kura tika pieņemta referendumā 27.jūnijā. Konstitūcija paredz, ka Kirgizstānā būs parlamentāra valsts iekārta, valdību veidos partija, kas uzvarējusi vēlēšanās, un prezidenta pilnvaras tiks būtiski ierobežotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!