Foto: AFP/Scanpix

Kirgizstānas cietumu ieslodzītie ir pārtraukuši desmit dienas ilgušo protesta akciju, kuras laikā apmēram 1200 cietumnieku sašuva sev lūpas un vēl vairāki tūkstoši atteicās ēst, sestdien paziņoja Kirgizstānas Valsts sodu izpildes dienests.

Pēc tā sniegtās informācijas, vēl piektdienas rītā 1007 ieslodzīto bija sašuvuši sev lūpas un vēl apmēram 7000 atteicās ēst. Tomēr vēlu piektdienas vakarā neviens vairs neesot protestējis.

Protesta akcija sākās pēc tam, kad valsts ieslodzījuma vietās tika noteikts īpaši stingrs režīms, jo cietumos bija notikuši nemieri, protestējot pret kriminālās autoritātes Damira Saparbajeva pārvietošanu no viena cietuma uz citu. Protestētāji arī pieprasīja, lai katrā ieslodzījuma vietā būtu "blata" jeb "obščaka" kamera, kuras iemītniekiem būtu tiesības brīvi pārvietoties pa citām kamerām. Valsts sodu izpildes dienests kategoriski noraidīja šādu prasību un uzsvēra, ka protestētāji solidarizējas ar Saparbajevu un citām kriminālajām autoritātēm un runa neesot par ieslodzīto cilvēktiesībām.

Valsts sodu izpildes dienesta paziņojumā piebilsts, ka ieslodzītajiem ir tiesības neēst un neviens negatavojas viņus barot piespiedu kārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!