Ošas pilsētā, Kirgizstānas dienvidos, protesta demonstrācijā piektdien pulcējās aptuveni trīs tūkstoši cilvēku, pieprasot prezidentes Rozas Otunbajevas atkāpšanos, turklāt kareivīgākie protestētāji ar dūrēm uzbruka darba lietu ministrei Aigulai Riskulovai, kas centās demonstrantus nomierināt.

Riskulovai beigās izdevās patverties automašīnā un no uzbrucējiem aizbēgt.

Demonstranti pieprasīja tikšanos ar Ošas mēru Melisu Mirzahmatovu, dedzīgu centrālās valdības kritiķi, pilsētā izplatoties baumām, ka mērs atstādināts no amata. Mirzahmatovs šonedēļ galvaspilsētā apmeklēja tikšanos ar valdības pārstāvjiem. Pēc tam viņš no sabiedrības redzesloka bija pazudis.

Dramatisks pavērsiens notikumos tika piedzīvots piektdien dienas vidū, kad Mirzahmatovs atgriezās Ošā un, uzrunājot demonstrantus, paziņoja, ka Biškekas valdība viņu trīs dienas turējusi apcietinājumā, pieprasot atkāpšanos.

"Es savu amatu pamest negrasos, es palikšu ar jums un strādāšu ar jums Ošas pārtikušas nākotnes labā," Mirzahmatovs sacīja demonstrantiem, izpelnoties atbalstītāju vētrainus aplausus.

Tostarp pagaidu prezidente Otunbajeva nākusi klajā ar paziņojumu, cenšoties mazināt protestu nozīmi un noliedzot, ka valdība gribējusi panākt neatkarīgā un popularitāti gūstošā mēra atkāpšanos.

Kopš iepriekšējā Kirgizstānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva gāšanas aprīlī šo Vidusāzijas valsti piemeklējusi gan politiskā nestabilitāte, gan etniskie nemieri, kuros dzīvību zaudēja vairāk nekā 350 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!