Foto: EPA/LETA
Pēc pēdējiem datiem, Kirgizstānas nemieru upuru skaits sasniedzis 74 cilvēkus, ceturtdien vēsta "RIA Novosti"

Foto galerija

Šādu informāciju sniedza pagaidu valdības veselības ministre Damira Nijazalijeva.

Iepriekš valsts Veselības ministrijas ziņoja par 68 bojāgājušajiem.

Vēl 527 cilvēki guvuši ievainojumus, 400 no tiem ievietoti slimnīcās.

Kā vēstīts, trešdienas vakarā Kirgizstānā opozīcija pārņēma varu valstī, valdība demisionēja, bet prezidents pametis galvaspilsētu Biškeku. Opozīcija izveidoja "tautas uzticības valdību", kuru vada bijusī ārlietu ministre un opozīcijas sociāldemokrātiskās partijas līdere Roza Otunbajeva.

Tikmēr vairāki tūkstoši cilvēku ceturtdien joprojām mēģina ielauzties parlamenta ēkā, pieprasot prezidenta atkāpšanos. Otunbajeva iznākusi pie pūļa un palūdza cilvēkiem izklīst, taču viņi neklausa un visiem iespējamiem veidiem mēģina iekļūt ēkā.

Apturēt pūli nedaudz izdodas ar citu opozicionāru spēkiem, kas ir labāk organizēti.

Daļa protestētāju devušies arī degošas valdības ēkas virzienā.

Otunbajeva iepriekš paziņoja par parlamenta atlaišanu. Pagaidu valdības pusē pārgāja arī Kirgizstānas armija, milicija un robežsardze.

Tikmēr prezidents Kurmanbeks Bakijevs atrodoties valsts dienvidos, kur pulcējot savus atbalstītājus un organizējot pretošanos.

Pēc Otunbajevas viedokļa, viņš negrasoties atkāpties no amata.

Pagaidu valdība grasās strādāt pusgadu – līdz izmaiņu ieviešanai Konstitūcijā, vēlēšanu un politisko partiju likumā, kā arī likumā par mītiņiem un gājieniem.

Jau ziņots, ka masu nekārtības valstī izcēlās otrdien Talasā, kad vairāk nekā tūkstotis Kirgizstānas opozīcijas atbalstītāju izlauzās cauri policijas kordonam un ieņēma vietējās administrācijas ēku. Protesti izcēlušies, pieaugot spriedzei starp opozīciju un prezidenta Kurmanbeka Bakijeva valdību. Opozicionāri kritizē valdību, ka tā slēgusi neatkarīgos medijus un sekmē korupciju.

Trešdien protesti izplatījušies valsts galvaspilsētā Biškekā. Tika ieņemtas galvenās valdības ēkas un valsts televīzija, kuras ēterā uzstājušies opozīcijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!