Foto: EPA/LETA
Nekārtībās Kirgizstānas dienvidos, pēc pēdējiem datiem, gājuši bojā 124 cilvēki, pirmdien vēsta BBC.

Foto galerija

Kā paziņoja Kirgizstānas Veselības ministrija, pēc medicīniskās palīdzības kopumā vērsušies 1685 cilvēki, 824 no tiem ievietoti slimnīcā.

Pašlaik ANO pārstāvji steidzamā kārtā novērtē humānās krīzes apmērus, kur daudzi starpetniskā konflikta dēļ bija spiesti pamest savas mājas.

Tikmēr Sarkanais Krusts ziņo, ka vairāk nekā 80 000 bēgļu no Kirgizstānas dienvidu rajoniem pārgājuši Uzbekistānas teritorijā.

Bēgļu nometnēs reģistrējušies jau 30 000 cilvēku, vairākums no kuriem ir sievietes un bērni.

Bēgļiem Uzbekistānas Andižanas, Namanganas un Ferganas apgabalos tiek nodrošināta pārtika un ūdens. Starp bēgļiem pārsvarā ir sievietes un bērni, ir arī cietušie.

Kā vēstīts, nekārtības naktī uz piektdienu uzliesmoja Kirgizstānas dienvidu pilsētā Ošā, bet vēlāk nekārtības sākās arī citā dienvidu pilsētā Džalalabadā. Ošas centrā vairākos kvartālos praktiski pilnībā nodedzinātas mājas, izdemolēti veikali un tirgus, sākuši uzdarboties marodieri. Savukārt Džalalabadā pārtraukta elektroapgāde, nodegusi universitāte un vietējās telekompānijas ēka, bet nemiernieku pūlis ieņēmis vienu no armijas bāzēm.

Netiekot galā ar nekārtībām, Kirgizstāna sestdien vērsās pie Krievijas pēc militāras palīdzības situācijas normalizēšanai. Savukārt vēlāk Kirgizstānas pagaidu valdība izsludināja visu prasībām atbilstošo vīriešu vecumā līdz 50 gadiem mobilizāciju, kā arī atļāva militāristiem šaut uz nemierniekiem bez brīdinājuma.

Pagaidu valdība apgalvo, ka nekārtības izprovocējis starpetniskais konflikts starp kirgīziem un uzbekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!