Kirgizstānas varas iestādes gatavo jaunu vienošanās projektu par noteikumiem, ar kādiem ASV militārpersonas izmanto Manasas lidostu Kirgizstānā, un šī vienošanās Amerikas Savienotajām Valstīm "izmaksās dārgi", trešdien paziņoja Kirgizstānas prezidents Kurmanbeks Bakijevs.
"Es neslēpšu - tas no ASV prasīs lielus izdevumus. Viņiem nāksies maksāt par katru izmantotās zemes metru pēc pasaules cenām," viņš izteicās preses konferencē.

Bakijevs pastāstīja, ka 4.novembrī Biškekā ieradīsies ASV valsts departamenta delegācija, kas precizēs Manasas karabāzes uzturēšanas izmaksas. "Mūsu dati atšķiras. Pēc viņu datiem iznāk, ka viņi iztērējuši vairāk," viņš paziņoja.

Kirgizstānas vadītājs pauda viedokli, ka par bāzi samaksāts mazāk nodokļu un arī tās izdevumi bijuši mazāki, nekā norādīts pārskatos.

2001.gadā Kirgizstāna atļāva Manasu izmantot starptautiskajai pretterorisma koalīcijai. Kad šogad pie varas nāca Bakijevs, viņš lika saprast, ka Kirgizstānā netiks palielināti nedz Vašingtonas, nedz Maskavas militārie kontingenti, kas šobrīd izvietoti valstī.

Uzbekistāna jau jūnija beigās pieprasīja, lai ASV sešu mēnešu laikā izved savus spēkus no valsts teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!