Kirgīzijas prezidents Kurmanbeks Bakijevs ir aizstāvējis spēka pielietošanu, otrdien apspiežot nemierus valsts ieslodzījuma vietās, informē ārvalstu prese.
Preses konferencē Bakijevs paziņoja, ka nekavētos atkal izdot pavēli par spēka pielietošanu, lai atjaunotu stabilitāti Kirgizstānā, raksta BBC.

Otrdien vairākās labošanas darbu iestādēs sākās nemieri, un oficiālā informācija liecina, ka drošības dienestu rīcības dēļ gājuši bojā vismaz četri cilvēki. Neoficiāli gan ir izskanējis, ka dzīvības zaudējuši vismaz 20 cilvēki.

Nemierus izraisīja kāda ieslodzītā pārcelšana no viena cietuma uz citu. Šis ieslodzītais tiek vainots par kāda parlamenta locekļa nogalināšanu deputātu delegācijas vizītes laikā pagājušajā mēnesī.

“Drošības spēki rīkojās pareizi, aicinot aizdomās turamos un citus ieslodzītos uz nopratināšanu,” saka Bakijevs. “Ieslodzītie atteicās nākt ārā. Likumsargi devās pie viņiem, bet ieslodzītie sāka šaut. Kā gan citādi viņiem vajadzēja rīkoties?”

Bakijevs apgalvo, ka valdība tagad kontrolē situāciju, un ieslodzījuma vietu nemieri ir mantojums no iepriekšējās administrācijas. Tajā esot vainojama arī korupcija cietumu administrācijas darbinieku vidū.

BBC korespondenti ziņo, ka lielākajā daļā Kirgizstānas un citu bijušo Padomju valstu cietumu administrācija nodod atbildību par ikdienas kārtību pašiem ieslodzītajiem, kurus, visbiežāk, vada kāda kriminālā autoritāte.

Prezidents gan brīdina, ka valdība turpmāk vairs necietīs šādu nestabilitāti.

“Šī ieroču pacelšana un mēģinājumi runāt ar valsts pārstāvjiem spēka valodu tiks pārtraukti, punkts,” teica Bakijevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!