Foto: AP/Scanpix/LETA
Klusā okeāna reģiona valsts Kiribati pārtraukusi diplomātiskās attiecības ar Taivānu un izvēlējusies veidot ciešākas saites ar Ķīnu, raksta "The Guardian".

Kiribati kļuvusi par otro valsti, kura šonedēļ pārtraukusi diplomātiskās saites ar Taivānu – pirmdien līdzīgu lēmumu pieņēma Zālamana salas. Tas nozīmē, ka šobrīd Taivānai diplomātiskas saites ir ar tikai 15 valstīm, atzīmē "The Guardian".

Ārlietu ministrs Džozefs Vū paziņoja, ka Taivāna nekavējoties pārtrauc diplomātiskās saites ar Kiribati un slēdz savu vēstniecību mazajā valstī. Viņš arī nosodīja Kiribati lēmumu pārtraukt diplomātiskās attiecības ar Taivānu.

Ķīna Taivānu uzskata par neatņemamu tās sastāvdaļu un pēdējos gados aizvien aktīvāk uzstāj uz tā dēvētās "vienas Ķīnas" politiku. Tā ar ekonomiskām svirām aizvien aktīvāk pārvilina pēdējās Taivānas suverenitātes atzinējus, lai tie diplomātiskās attiecības veido ar Pekinu, ne Taipeju. Ķīnas politiskie līderi arī aizvien biežāk izteikušies, ka vērsīsies pret Taivānas separātismu.

Janvāra sākumā Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins paziņoja, ka neviens nevar izmainīt faktu, ka Taivāna ir “daļa no Ķinas” un piebilda, ka Pekina neatteiksies arī no militāru līdzekļu izmantošanas, ja tie būs nepieciešami Ķīnas kontinentālās daļas un Taivānas apvienošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!