Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Krievijas parlamenta augšpalāta - Federācijas padome - trešdien pieņēma likuma papildinājumus, kuri nosaka, ka Krievijas tautu alfabētu grafiskais pamats ir kirilica un citu rakstību drīkst ieviest tikai ar federāliem likumiem.

Likuma "Par Krievijas Federācijas tautu valodām" 3.panta papildinājumi tika pieņemti, 122 Federācijas padomes deputātiem balsojot par, trim balsojot pret un pieciem atturoties. Pret balsoja tikai Tatarstānas un Karēlijas pāstāvji.

Šie likuma papildinājumi jau agrāk tika pieņemti parlamenta apakšpalātā - Valsts domē.

Karēlijas pārstāvis Federācijas padomē, bijušais šīs republikas vadītājs Viktors Stepanovs paziņoja, ka šis lēmums "var psiholoģiski ietekmēt nelielās etniskās grupas" un nozīmē "iejaukšanos cilvēka apziņas ģenētikā".

Stepanovs arī pauda uzskatu, ka šāda likuma pieņemšana ir pretrunā Krievijas konstitūcijai. "Pamatlikums nedod pilnvaras federālajiem varas orgāniem iejaukties valodas sfērā. Karēlijas teritorijā dzīvo tādas etniskas tautas kā vepsi, kuru rakstības pamatā ir latīņu alfabēts," sacīja Stepanovs.

Konstitucionālās likumdošanas komitejas vadītājs Jurijs Šarandins uzsvēra, ka runa ir nevis par aizliegumu, bet tikai par vispārēju noteikumu ieviešanu, kurus nosaka federāls likums. Viņš paskaidroja, ka ir iespējams mainīt Krievijas valsts valodas un republiku valsts valodu grafiskos pamatus, pieņemot federālu likumu, un ieteica šādi rīkoties tiem reģioniem, kuri grasās pāriet no kirilicas uz latīņu alfabētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!