Foto: undefined

Bijušais ASV nacionālās drošības padomnieks un valsts sekretārs Henrijs Kisindžers trešdien pauda atbalstu jaunievēlētā prezidenta Donalda Trampa lēmumam valsts sekretāra amatam izraudzīties uzņēmuma "Exxon Mobil" izpilddirektoru Reksu Tilersonu, noraidot pārmetumus par viņa it kā pārāk draudzīgajām attiecībām ar Krieviju.

"Argumentam, ka viņš ir pārāk draudzīgs ar Krieviju, es nepievēršu nekādu uzmanību," uzrunājot organizācijas "Committee of 100" pārstāvjus, sacīja Niksona un Forda administrāciju valsts sekretārs. "Esot "Exxon" vadītāja amatā, viņa darbs bija labi sadzīvot ar Krieviju. Viņš būtu nederīgs kā "Exxon" vadītājs, ja viņam nebūtu labas darba attiecības ar Krieviju," skaidroja Kisindžers.

Viņš pauda cildinājuma vārdus Trampa valsts sekretāra izvēlei, norādot, ka ir pazīstams ar Tilersonu, jo abi ir Vašingtonā bāzētas domnīcas valdē.

Politiķi abu lielo ASV partiju rindās pauduši bažas par Tilersona saitēm ar Krieviju.

2011. gadā "Exxon Mobil" noslēdza līgumu ar Krievijas lielāko naftas kompāniju "Rosņeftj" par kopīgu naftas izpēti un ieguvi. Kopš tā laika kompānijas izveidojušas desmit kopuzņēmumus projektiem Krievijā. 2013. gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins Tilersonam pasniedza Draudzības ordeni.

Taču ASV sankcijas par Krievijas iebrukumu Ukrainā "Exxon Mobil" izmaksāja dārgi, liekot slēgt dažus projektus un nodarot vismaz miljardu dolāru lielus zaudējumus. Tilersons, kurš "Exxon Mobil" vadījis kopš 2006. gada, bijis skaļš sankciju kritiķis.

Tikmēr Kremlis jau atzinīgi novērtējis Trampa izvēli, nosaucot Tilersonu par "ļoti solīdu figūru", kam ar Putinu esot "labas lietišķās attiecības".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!