Foto: Sputnik/Scanpix

Moldovas galvaspilsētas Kišiņevas centrā ceturtdien desmit tūkstoši cilvēku protestēja pret oligarha Vlada Plahotniuka izvirzīšanu par premjerministra amata kandidātu.

Tiesībsargājošo iestāžu darbinieki pavēstīja aģentūrai "Interfax", ka akcijā piedalās apmēram desmit tūkstoši cilvēku.

Protestus rīkojošās Pilsoniskās platformas "Gods un taisnība" līderi paziņoja, ka "protesta akcija paplašinās".

Skvērā pretī Moldovas parlamentam notiek arī prokrieviskās partijas "Mūsu partija" mītiņš. Tajā piedalās arī lielākās opozīcijas partijas - sociālistu - atbalstītāji. Policija informēja, ka šajā mītiņā piedalās arī apmēram divi līdz trīs tūkstoši cilvēku.

"Mūsu partija" līderis Renato Usatijs aicināja atbalstītajus neizklīst līdz netiks sasniegts protestētāju mērķis - pirmstermiņa vēlēšanu rīkošana.

Moldovas parlamenta vairākums premjerministra amatam atbalsta Plahotniuka kandidatūru. Prezidents Nikolaje Timofti neatbalsta šo kandidatūru. Viņš ir aicinājis parlamentu līdz ceturtdienai izvirzīt jaunu kandidatūru.

Galējais termiņš valdības apstiprināšanai ir 29.janvāris, bet prezidentam premjerministra amata kandidāts ir jānosauc līdz 14.janvārim. Ja prezidents nepiekritīs Plahotniuka kandidatūrai, parlaments var sākt procedūru Timofti atcelšanai no amata. Tam ir nepieciešamas divas trešdaļas parlamenta balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!