Foto: Reuters/Scanpix

Partijas UDAR līderis un Ukrainas prezidenta amata kandidāts Vitālijs Kļičko uzskata, ka valstī ir jāizsludina vispārēja mobilizācija un jālauž līgums, kas atļauj Krievijas kara flotes atrašanos Krimā, vēsta aģentūra UNIAN.

"Augstākajai Radai ir jānorīko armijas virspavēlnieks izsludināt vispārēju mobilizāciju saistībā ar pret Ukrainu sākto agresiju," teikts politiķa paziņojumā.

Kļičko pie pagaidu prezidenta Aleksandra Turčinova ir vērsies ar prasību nekavējoties nosūtīt ANO aicinājumu sasaukt Drošības padomes ārkārtas sēdi saistībā ar Krievijas agresiju pret Ukrainu.

Parlamentam ir jāvēršas pie valstīm, kas garantējušas Ukrainas drošību, pieprasot tām nekavējoties izpildīt savas saistības, kas noteiktas 1994. gada Budapeštas memorandā, un apturēt Krievijas agresiju pret suverēno Ukrainu, ir pārliecināts Kļičko.

Jau vēstīts, ka Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien vienbalsīgi nolēma apstiprināt prezidenta Vladimira Putina lūgumu ļaut Krimā ievest Krievijas karaspēku.

Vēstīts, ka Krimā turpinās saspringta situācija. Naktī uz ceturtdienu bruņoti uzbrucēji ieņēma Krimas parlamenta un valdības ēkas Simferopolē un pacēla virs tām Krievijas karogus. Ukrainas varas iestādes par šo iebrukumu ir ierosinājušas krimināllietu.

Tajā pašā dienā pie Simferopoles tika pamanīti 40 bruņutransportieri un pienāca ziņas par Krievijas armijas papildspēku nosūtīšanu uz Krimu.

Nākamajā dienā, 28. februārī, medijos parādījās informācija, ka Ukrainas robežu nelikumīgi šķērsojuši vairāk nekā 10 Krievijas militārie helikopteri "Mi-24". Bruņoti uzbrucēji pārņēma Simferopoles un Sevastopoles lidostas.

Sestdien virs Krimas ir pilnībā slēgta gaisa satiksme un ar kontrolposteņiem nobloķēti sauszemes ceļi, kas savieno Krimu ar kontinentu.

Ukrainas aizsardzības ministrs Igors Teņjuks 1. marta rītā paziņoja, ka Krievija turpina palielināt savu militāro klātbūtni Krimā. Viņš norāda, ka Ukrainas gaisa telpā bez atļaujas ielidojušas astoņas lidmašīnas un 10 helikopteri.

Krievijas karavīru skaits Krimā palielināts par 6000 cilvēku. Kaimiņvalsts militāristi bloķē administratīvās ēkās un armijas daļas, norāda ministrs.

Krimas premjerministrs Sergejs Aksenovs, kurš lūdza Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīdzību miera nodrošināšanā, sestdien atzina, ka "svarīgo objektu aizsardzībā" piedalās Krievijas karavīri.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!