Foto: Reuters/Scanpix

Opozīcijas partijas "Udar" līderis Vitālijs Kļičko ceturtdien ieradās pie protestētājiem Gruševska ielā Kijevā, aicinot uz laiku pārtraukt aktīvu konfrontāciju ar miličiem, vēsta aģentūra "Unian".

Protestētāji aktīvu darbību, vismaz šobrīd, arī esot pārtraukuši.

Bijušais boksa čempions paskaidroja, ka dodas uz tikšanos ar Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, lai censtos panākt 16. janvārī pieņemto pret protestiem vērsto likumu atcelšanu, kā arī aicinātu valdības atkāpšanos un ārkārtas vēlēšanu sarīkošanu.

Politiķis aicina protestētājus neuzbrukt miličiem līdz sarunu beigām. Kļičko apgalvoja, ka ir vienojies ar specvienību "Berkut", ka arī viņi sarunu laikā neuzbruks.

Kļičko un citi opozīcijas līderi ar Janukoviču tikās jau trešdien, taču trīs stundu ilgās sarunas beidzās bez panākumiem. Kļičko brīdināja, ka prasību nepildīšanas gadījumā protestētāji ceturtdien dosies uzbrukumā.

Vardarbīgas sadursmes Gruševska ielā notiek kopš 19. janvāra, tajās cietuši simtiem cilvēku, ir arī bojāgājušie. Tikmēr galvenā pret valdību noskaņoto demonstrantu pulcēšanās vieta ir Neatkarības laukums.

Protesti Kijevā turpinās no Novembra beigām, kad Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas.

Starptautiskās politikas eksperti un daudzi ārvalstu diplomāti ir pārliecināti, ka šī Ukrainai ir izšķiroša cīņa par to, vai saistīt savu nākotni ar Eiropu un Rietumu vērtībām, vai arī palikt Krievijas ietekmes zonā, kura cer uz Kijevas dalību Kremļa iniciētajā Muitas savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!