Foto: AFP/Scanpix
Ukrainas boksa zvaigzne Vitālijs Kļičko Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam pieprasījis atbrīvot bijušo valsts premjerministri Jūliju Timošenko.

Kā ziņots, Kļičko 10.septembrī Varšavā plānota cīņa ar poli Tomašu Adameku, kurā viņam jāaizstāv Pasaules Boksa padomes (WBC) tituls, tomēr ukrainis, uzzinot par Timošenko arestu, atgriezās Kijevā.

"Mēs stāvam uz starptautiskās izolācijas robežas," teica Kļičko, norādot, ka arī 2012.gada Eiropas čempionāts futbolā Ukrainā varētu nenotikt. "Es esmu gatavs par šo sievieti samaksāt drošības naudu."

Viņš uzskata, ka Timošenko atbrīvošana būtu pirmais solis uz starptautiskās uzticības atjaunošanu.

Bokseris ir pat gatavs piedalīties tiesas sēdē.

"Ja tiesa manu lūgumu noraidīs, tad tika jūs man varat palīdzēt, prezidenta kungs," teica Kļičko.

Kā ziņots Kļičko vada Ukrainas Demokrātisko reformu aliansi (UDAR), kas gan ārpus galvaspilsētas vēl nav guvusi ietekmi. Zīmīgi, ka alianses saīsinājums ukraiņu un krievu valodā nozīmē "sitiens".

Kā ziņots, Timošenko atbalstītāji sestdien Kijevas centrā sākuši beztermiņa sēdošo demonstrāciju, protestējot pret viņas apcietināšanu.

Piektdien Kijevas tiesa nolēma apcietināt par varas ļaunprātīgu izmantošanu apsūdzēto Timošenko, kura pēc tam policijas furgonā vairāku simtu policistu ielenkumā pa Kijevas galveno ielu - Hreščatiku - tika nogādāta Lukjanovas cietumā.

Timošenko, kas bija viena no Oranžās revolūcijas līderēm, apgalvo, ka pret viņu sāktā tiesas prāva ir pašreizējā prezidenta Viktora Janukoviča politiskā atriebība.

Timošenko uzrādītas apsūdzības varas ļaunprātīgā izmantošanā saistībā ar jauno enerģijas līgumu, ko viņa parakstīja ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu pēc īsā gāzes padeves pārtraukuma no Krievijas 2009.gada sākumā. Prokuratūra uzskata, ka šī vienošanās valstij nodarījusi zaudējumus vairāk nekā 1,5 miljardu grivnu (92,40 miljonu latu) apmērā.

Ja tiks pierādīta viņas vaina, politiķei draud desmit gadu cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!