Globālās sasilšanas dēļ Brazīlijas lauksaimniecības nozarē nākamo desmit gadu laikā sagaidāmi lieli finansiāli zaudējumi, liecina pirmdien publiskotā Brazīlijas valdības pētījuma rezultāti.
Brazīlijas Lauksaimniecības izpētes centra un Kampinasas universitātes prognozes liecina, ka līdz 2020.gadam Brazīlijas lauksaimniecības nozares zaudējumi pieaugs līdz pieciem miljardiem dolāru (2,3 miljardiem latu), savukārt līdz 2070.gadam zaudējumi sasniegs jau 14 miljardus dolāru (6,6 miljardus latu).

19 zinātnieku komanda izvērtēja sagaidāmo klimata izmaiņu ietekmi uz kokvilnas, rīsu, melno pupiņu, kafijas, cukurniedru, saules puķu, kukurūzas un sojas pupiņu ražu.

Zinātnieki atklāja, ka augstākas gaisa temperatūras un nokrišņu daudzuma izmaiņas, kā arī vētru skaita pieaugums būs par iemeslu tam, ka šīs lauksaimniecības kultūras arvien aktīvāk tiks kultivētākas vietās, kurās ir atbilstošāks un nekaitīgāks klimats.

Klimata izmaiņas visvairāk ietekmēs sojas pupiņu ražu, jo tām ir nepieciešams pastāvīgs lietus, savukārt vismazāk tiks ietekmēta cukurniedru raža.

"Šāds būs iznākums, ja nekas netiks darīts," sacīja izpētes centra vadītājs Eduardu Delgadu Asads. Viņš arī ieteica investēt zinātnē un tehnoloģijās, lai apturētu lauksaimniecības kultūru migrāciju uz citām ģeogrāfiskajām zonām.

Lai apturētu globālo sasilšanu, ir nepieciešams samazināt oglekļa dioksīda emisiju daudzumu, Asads piebilda.
Savukārt Kampinasas universitātes pētnieks Silveira Pintu pavēstīja, ka ir nepieciešamas steidzamas investīcijas, lai palīdzētu apdraudētajām kultūrām adaptēties klimata izmaņām, un tas ir process, kas var ilgt pat desmit gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!