Foto: AFP/Scanpix/LETA
Klimata pārmaiņu haosa ietekmē būtiski samazinājies kameņu skaits visos kontinentos, ziņo britu raidsabiedrība BBC. Jaunā pētījumā atklāts, ka iespēja ieraudzīt kameni Eiropā vai Ziemeļamerikā kopš 20. gadsimta 70. gadiem ir sarukusi par trešdaļu.

Zinātnieki analizēja vairāk nekā pusmiljonu ierakstu par 66 kameņu sugām laika posmā no 1901. līdz 1974. gadam un no 2000. līdz 2015. gadam. Viņi secināja, ka kameņu populācijas visstraujāk samazinājušās starp 2000. un 2015. gadu, raksta portāls CNN.

"Lietas, ar kurām mēs uzaugām kopā, ātri izzūd," sacīja pētījuma autors un Otavas Universitātes bioloģijas profesors Džeremijs Kars. "Mēs skatāmies atpakaļ uz laiku, kad mēs bijām bērni, un jautājam, vai mēs varētu aizvest arī savus bērnus uz vietām, kuras mēs tolaik mīlējām un atrast to pašu, ko redzējām tad. Pētījums parāda, ka kameņu kontekstā atbilde ir "nē" jebkurā kontinentā," atklāja Kars.

"Šī ir pirmā reize, kad varam saistīt kameņu izmiršanu ar klimata pārmaiņām. Varam skaidri redzēt klimatu pārmaiņu nospiedumu uz kameņu skaita samazināšanos," uzsvēra zinātņu doktors un Londonas Universitātes koledžas pasniedzējs Tims Ņūbolds. Viņš atgādināja, ka jau agrāk veiktajos pētījumos bija redzams, ka kameņu populācijas virzās uz Ziemeļamerikas un Eiropas ziemeļiem.

Arī Otavas Universitātes pētnieks Pīters Sorejs piekrīt, ka iegūtie rezultāti ir satraucošāki, nekā iepriekš prognozēts. "Mēs to saistām tieši ar klimata pārmaiņām, it īpaši ekstremālajām temperatūrām un haosu, ko klimata pārmaiņas ir radījušas," viņš piebilda.

Kamenēm ir ārkārtīgi liela nozīme augu apputeksnēšanā. To izplatības sarukšana ir dokumentēta dažādu iemeslu dēļ, piemēram, pesticīdu lietošanas, slimību un biotopu zaudēšanas dēļ. Arī "Delfi" jau rakstīja, ka bišu glābšanai nepieciešams samazināt ķīmisko augu aizsardzības līdzekļu lietošanu.

"Augi, kas paļaujas uz kameņu veikto apputeksnēšanu, arī, visticamāk, cietīs, ja kukaiņu skaits turpinās samazināties. Tas var novest līdz neiedomājamām sekām visai ekosistēmai," apgalvoja Heilijs Tods, bezpeļņas organizācijas, kas fokusējas uz bišu aizsardzību, "Planet Bee" vadītājs.

Kameņu skaita samazināšanās ir daudz nopietnāka, nekā iepriekš gaidīts, liecina pētījuma rezultāti. Turklāt, Zemes sasilšana vēl vairāk palielinās šo problēmu.

Vissmagāk cietušas kameņu populācijas Spānijā un Meksikā, kur pēdējos gados bijušas ekstremāli augstas gaisa temperatūras. Lai gan kukaiņi pārvietojušies uz aukstākiem reģioniem, tas nav bijis pietiekami, lai kompensētu zaudējumus.

"Jaunais pētījums pievienojas augošajam skaitam satraucošu pieradījumu par bioloģiskās daudzveidības samazināšanos. Globālo pārmaiņu rādītāji tagad pārsniedz kritisko līmeni, kurā ekosistēmas spēj pretoties," bažas pauda Bristoles Universitātes pētnieki Džonatans Bridls un Aleksandra van Rensburga.

Pasaulē ir aptuveni 250 kameņu sugu. Balstoties uz Starptautiskās Dabas un dabas resursu aizsardzības savienības (IUCN) datiem, darbīgo apputeksnētāju izmiršana ir dokumentēta Eiropā, Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā un Āzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!