Stingra klimata līguma noslēgšanas atbalstītāji ASV sestdien Vašingtonā aizdedzināja sveces un uzbūvēja "Noasa šķirsta" modeli, brīdinot līderus, ka planētu sagaida Bībeles apmēru krīze.

Mītiņš netālu no ASV Kapitolija bija visā pasaulē sarīkotās demonstrāciju dienas kulminācija. Dānijas galvaspilsētā ielās izgāja desmitiem tūkstošu cilvēku netālu no vietas, kur notiek 194 valstu samits.

Atšķirībā no Kopenhāgenas, kur vietām uzliesmoja vardarbība, demonstrācija Vašingtonā bija mazāka un kārtīgāka.

Aktīvistu grupa "Avaaz.org" uzbūvēja Noasa šķirsta modeli ar uzrakstu "Klimata plāns B". "Šķirsts ir cerību simbols," teica Vašingtonas 19.ielas baptistu baznīcas mācītājs Deriks Harkinss. "Mums kā cilvēciskām būtnēm doti instrumenti, lai mēs varētu nokļūt krīzes otrajā krastā."

Demonstranti mudināja prezidentu Baraku Obamu atbalstīt plaša un saistoša līguma noslēgšanu Kopenhāgenā. Saduroties ar konservatīvā spārna pretestību ASV rīcībai saistībā ar klimata pārmaiņām, Obama vēlas, lai Kopenhāgenas dokuments sastāvētu no brīvprātīgu solījumu kopuma, nevis būtu juridiski saistošs.

"Es ceru, ka neviens no mums nebūtu apmierināts ar banālām frāzēm no Kopenhāgenas, kas izplēnētu jau nākamajā ziņu laidienā," sacīja Harkinss.

"Nav neviena apzinīga ticīgā, kurš to neuzskatītu par krīzi," viņš piebilda.

Aktīvistu grupas rīkoja līdzīgas demonstrācijas visā ASV teritorijā. ASV ir vienīgā industriāli attīstītā valsts, kas ignorēja pašreizējo Kioto protokolu, bet Obama solījis sadarboties ar citām valstīm, izstrādājot turpmāko rīcību pret klimata pārmaiņām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!