Foto: AFP/Scanpix
ASV Valsts sekretāre Hilarija Klintone aicinājusi Latīņamerikas valstis, jo sevišķi, Venecuēlu un Bolīviju, būt atturīgākām attiecībās ar Irānu, ziņo BBC.

Klintone norādīja, ka Latīņamerikas valstīm pirms veidot ciešākus kontaktus ar Irānu būtu "divreiz jāpadomā" par šādas draudzības sekām. Šie Klintones izteikumi klajā ir nākuši mēnesi pēc Irānas prezidenta Mahmuda Ahmedinedžada vizītes Brazīlijā, Venecuēlā un Bolīvijā, kuras izteica atbalstu Irānas kodolprogrammai.

ASV jau daudzkārt ir kritizējusi Irānas kodolprogrammu, norādot, ka tās mērķis ir radīt kodolieročus. Savukārt Irāna allaž šādus apgalvojumus ir noliegusi, sakot, ka tās nolūks ir attīstīt savus enerģijas avotus.

"Es domāju, ja cilvēki grib flirtēt ar Irānu, tad viņiem vajadzētu zināt par iespējamajām sekām. Un mēs ceram, ka tās [Latīņamerikas valstis] padomās divreiz, un ja padomās, tad mēs tās atbalstīsim," sacījusi Klintone.

"Sekas", par kurām runāja Klintone gan nenozīmējot kādas sankcijas, norāda BBC. Drīzāk gadījumā, ja Latīņamerikas attiecības ar Irānu kļūs aizvien tuvākas, varētu mainīties ASV attieksme. "Mēs tikai varam teikt, ka tā [tuvākas attiecības ar Irānu] šīm valstīm ir patiesi slikta ideja. Šodien pasaulē tā [Irāna] ir galvenā terorisma atbalstītāja, rīkotāja un izplatītāja," sacījusi Klintone.

BBC atgādina, ka vizītes laikā Latīņamerikā Brazīlijas prezidents Luiss Inasio Lula da Silva atzina Irānas tiesības veidot miermīlīgiem nolūkiem paredzētu kodolprogrammu, taču vienlaikus mudināja Irānu veidot labākus attiecības ar Rietumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!