Foto: Reuters/Scanpix

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes balsojums par rezolūciju Sīrijas krīzes atrisināšanai bija farss, svētdien paziņoja ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, solot strādāt, lai atbalstītu demokrātiskas pārmaiņas Sīrijā un noteiktu jaunas sankcijas pret tās valdošo režīmu.

Klintone, kas svētdien atradās vizītē Bulgārijā, nenosauca konkrētas valstis, vien noteica, ka "tas, kas vakar notika ANO bija farss".

"Valstis, kas atsakās atbalstīt Arābu līgas plānu, kas uzņemas pilnu atbildību par Damaskas nežēlīgā mehānisma aizstāvēšanu," viņa teica žurnālistiem Sofijā, visticamāk, runājot par Krieviju un Ķīnu, kas Drošības padomes balsojumā izmantoja savas veto tiesības.

"Mums jādubulto centieni ārpus ANO kopā ar tiem sabiedrotajiem un partneriem, kas atbalsta Sīrijas tautas tiesības uz labāku nākotni," norādīja ASV valsts sekretāre, piebilstot, ka "mums ir jāpalielina diplomātiskais spiediens uz [Sīrijas prezidenta Bašara al] Asada režīmu un jāstrādā, lai pārliecinātu Asada tuvumā esošos cilvēkus, ka viņam jāatkāpjas".

Klintone paziņoja, ka ASV sadarbosies ar citām valstīm, lai mēģinātu stiprināt "reģionālās un valstu" sankcijas, kas palīdzētu "apturēt finansējuma avotus u ieroču piegādes, kas uztur režīma kara mehānisma darbību".

"Mēs strādāsim, lai atklātu tos, kas joprojām finansē režīmu un sūta tam ieročus, kas tiek izmantoti pret neaizsargātiem Sīrijas iedzīvotājiem, tostarp sievietēm un bērniem," apņēmības pilna bija ASV valsts sekretāre. "Mēs sadarbosimies ar demokrātiskās Sīrijas draugiem visā pasaulē, lai atbalstītu opozīcijas miermīlīgos politisko pārmaiņu plānus," viņa teica.

Klintone gan neatklāja, kuras valstis varētu apvienoties, nedz arī to, kas tieši tiks darīts, tomēr šķiet, ka ASV ir gatavas veidot Sīrijas draugu grupu, kas kopīgi rīkotos asinsizliešanas izbeigšanai, jo ANO Krievijas un Ķīnas veto dēļ to nevar izdarīt.

Jau vēstītīts, Krievija un Ķīna sestdien uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai, kurā atbalstīts Arābu līgas miera plāns Sīrijai, kas paredz, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads nodod savas pilnvaras viceprezidentam un divu mēnešu laikā tiek izveidota nacionālas vienotības valdība.

Par rezolūciju balsoja visas pārējās 13 Drošības padomes dalībvalstis, tomēr Krievija un Ķīna izmantoja savas pastāvīgās dalībvalsts tiesības un uzlika veto.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs vairākas stundas pirms balsojuma žurnālistiem teica, ka Maskava iebilst pret to, ka rezolūcija esot vienpusīga, jo nosodot tikai Asada režīmu, bet ne bruņotos opozīcijas grupējumus.

Krievijas un Ķīnas rīcību asi kritizējušas daudzas pasaules valstis.

Arī Sīrijas opozīcijā esošā Sīrijas nacionālā padome svētdien nosodīja veto, sakot, ka šāds solis dod prezidenta Bašara al Asada režīmam "licenci slepkavot".

Krievija un Ķīna arī 5.oktobrī uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai, kurā bija nosodīta Sīrijas režīma vardarbība pret protestētājiem.

Situācija Sīrijā ir būtiski saasinājusies, jo sestdienas naktī Sīrijas armijas artilērijas apšaudē valsts trešajā lielākajā pilsētā Homsā tika nogalināti vairāk nekā 200 cilvēki.

Maskava kategoriski iestājas pret aicinājumiem censties panākt režīma maiņu Sīrijā, kas ir svarīga Krievijas bruņojuma importētāja. Sīrijas ostā Tartusā atrodas Krievijas jūras kara flotes materiāli tehniskā atbalsta punkts.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek protesti un nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijas nemieros bojāgājušo skaitam, bet pirms tam aprēķināja, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku. Saskaņā ar organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem bojāgājušo skaits ir apmēram 6000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!