Foto: AFP/Scanpix
ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone norādījusi, ka prezidenta Baraka Obamas valdības rīcība ir bijusi " caurspīdīga", reaģējot uz starptautisko terorismu, piektdien vēsta portāls "Delfi.lt".

Šādi viņa atbildējusi uz jautājumu - vai ASV sniegs atbildes par aizdomām, ka Lietuvā atradušies slepeni CIP centri un vai demokrātiskai valstij nav pienākums atklāt - vai Lietuvā ir pārkāptas cilvēktiesības.

"Es nevaru komentēt. Un es domāju, ka ir skaidrs - Obamas valdība visu ir darījusi caurredzamā procesā. Mēs esam ar cieņu izturējušies pret problēmām ar kurām mums visiem jāsaskaras starptautisko teroristu draudu dēļ," norādīja Klintone.

Iepriekš vēstīts, ka Klintone ceturtdien ieradās Viļņā, lai piedalītos Demokrātiju Kopienas konferencē, bet piektdien tikās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti un citām Lietuvas amatpersonām. 

Kā ziņots,  televīzijas kanāls "ABC News" vēstīja - no dažiem CIP avotiem saņemtajā informācijā apgalvots, ka cietums netālu no Viļņas pastāvējis vairāk nekā piecus gadus līdz 2005.gadam.

Tajā teikts, ka tolaik CIP lidmašīnas regulāri lidoja uz Viļņu. Bijusī padomju armijas bāze Rudininkos ar tās skrejceļu esot izmantota par aizsegu un nesprāgušo bumbu dēļ atbaidījusi pārāk ziņkārīgus žurnālistus.

Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komiteja norāda, ka gadījumā, ja Lietuvā tiešām bijuši slepeni CIP cietumi, par tiem Lietuvā nav nekādu pierādījumu un šo informāciju var uzskatīt par nepārbaudītu.

Kā izteicās komitejas priekšsēdētājs Arvīds Anusausks, Eiropas Padomes un citu atbildīgo institūciju izmeklēšanā un ziņojumos par slepenu aizturēšanu un ieslodzīto nelikumīgu transportēšanu Lietuva nav minēta. Lietuvas pieminēšana šajā kontekstā nomelno valsts starptautisko tēlu.

"Es arī sagaidu, ka ASV televīzijas kanāls "ABC News", kurš tāpat kā mēs rūpējas par atbilstību likumiem un cilvēktiesībām, dalīsies jebkurā dokumentālā informācijā, kas varētu būt tā rīcībā," sacīja Anusausks.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!