Foto: AFP/Scanpix
ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone otrdien paziņoja, ka "nav pierādījumu", kas atbalstītu Irānas apgalvojumus par tās kodolprogrammas miermīlīgajiem mērķiem.

Šādu pārliecību augstā amatpersona pauda, atbildot uz kādas studentes jautājumu, kāpēc Vašingtona izvēlējusies tik bargu politisko kursu pret Irānu, ja jau Izraēlai, kā tiek uzskatīts, ir kodolieroči un ASV ir vienīgā valsts, kura tos ir izmantojusi karā.

"Irāna šodien ir lielākā terorisma atbalstītāja pasaulē," Klintone pamatoja Vašingtonas nostāju, viesojoties Saūda Arābijas Sarkanās jūras ostas pilsētas Džidas sieviešu koledžā. "Un neskaidrība aizvien pieņemas spēkā. Viņi apgalvo, ka to dara miermīlīgiem mērķiem, taču pierādījumi par to neliecina." Tomēr, atbildot uz jautājumu, Klintone nepieminēja Izraēlu, kura tiek uzskatīta par Tuvo Austrumu vienīgo, lai gan oficiāli neapstiprināto kodolvaru. Amatpersona uzsvēra, ka gadu laikā noslēgtas vairākas vienošanās, tostarp Kodolieroču neizplatīšanas līgums (NPT), lai novērstu atomkara draudus.

NPT paredz, ka kodolvalstis ierobežos, samazinās un aizsargās to rīcībā esošos ieročus, bet tās valstis, kurām nav atomieroču, tostarp Irāna, necentīsies tos iegūt, paskaidroja Klintone. Tomēr ticamību, ka Teherāna tiešām ievēros līguma nosacījumus, liek apšaubīt gan Islāma Republikas paziņojums par urāna bagātināšanu līdz 20% līmenim, gan slepus būvētā urāna rūpnīca netālu no Irānas svētās Kumas pilsētas, kā arī nespēja panākt vienošanos par ANO Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) izstrādāto priekšlikumu, spriež ASV valsts sekretāre. Turklāt bažas vēl vairāk pastiprina Irānas izteiktie draudi uzbrukt citām valstīm, tostarp Saūda Arābijai, viņa piebilda.

"Tādēļ ASV un daudzas citas valstis ir nobažījušās," rezumēja amatpersona. "Mēs centīsimies panākt, ka ANO nosaka papildu sankcijas, kas, iespējams, pārliecinās pašus irāņus mainīt nostāju."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!