Foto: AFP/Scanpix
ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone pirmdien paziņoja, ka ASV ir nopietni nobažījušās par Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanām un aicināja izmeklēt visas aizdomas par krāpšanos un balsu viltošanu.

"Esam nopietni nobažījušies par vēlēšanu norisi," Klintone teica preses konferencē Bonnā, atsaucoties uz sākotnējo Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju ziņojumu, kurā svētdien notikušās vēlēšanas raksturotas kā negodīgas par labu premjerministra Vladimira Putina valdošajai partijai "Vienotā Krievija" un tajās notika acīmredzamas manipulācijas, tostarp balsu viltošana, metot urnās fiktīvus biļetenus.

ASV valsts sekretāre atzina, ka ar EDSO ziņojumu plašāk iepazīsies, kad vēlāk pirmdien ieradīsies EDSO prezidējošās valsts Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, kur otrdien un trešdien notiks EDSO ārlietu ministru sanāksme.

Klintone pauda bažas arī par ziņām, ka kiberuzbrukumi un citas pretdarbības notikušas pret neatkarīgajiem Krievijas vēlēšanu novērotājiem.

"Krievijas vēlētāji ir pelnījuši pilnīgu visu ticamo ziņojumu par krāpšanu un manipulācijām vēlēšanās izmeklēšanu," Klintone teica žurnālistiem Vācijas pilsētā Bonnā konferences par Afganistānas nākotni laikā.

"Jo īpaši ceram, ka Krievijas varas iestādes rīkosies, ņemot vērā rekomendācijas, ko gala ziņojumā izsaka tādu misiju kā EDSO novērotāji, kā arī vietējie vēlēšanu novērotāji," klāstīja ASV valsts sekretāre.

"Krievijas tauta, tāpat kā cilvēki visur citur, ir pelnījuši, ka viņu balsis sadzird un viņu balsis pieskaita, un tas nozīmē, ka viņi ir pelnījuši brīvas, caurskatāmas vēlēšanas un līderus, kas ir atbildīgi viņu priekšā," norādīja Klintone, solot turpināt runāt par vēlēšanu procesu.

Viņa arī atzina, ka "ar lielu interesi" gaida vēlēšanu rezultātus. "Skaidrs, ka Valsts dome izskatīsies citādāk nekā līdz šim," piebilda Klintone.

EDSO un Eiropas Parlamentārās asamblejas padomes novērotāji savā sākotnējā ziņojumā pirmdien rakstīja, ka priekšvēlēšanu kampaņā tika "ierobežota politiskā sacensība un trūka godīguma". Balsu skaitīšanu "raksturo bieži procedūras pārkāpumi un acīmredzamas manipulācijas gadījumi, tostarp vairākas nopietnas norādes uz to, ka urnās tika mesti fiktīvi biļeteni," teikts EDSO novērotāju sākotnējā ziņojumā. EDSO novērotāji piedalījās 115 iecirkņos notiekošajā balsu skaitīšanā.

Provizoriskie rezultāti liecina, ka premjerministra Vladimira Putina partija "Vienotā Krievija" vēlēšanās ir uzvarējusi, tomēr ieguvusi mazāku vietu skaitu Valsts domē nekā līdz šim.

Savukārt opozīcija ziņoja par plašiem vēlēšanu procesa pārkāpumiem un uzbrukumiem neatkarīgajiem plašsaziņas līdzekļiem un vēlēšanu novērotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!