ASV prezidents Bils Klintons vizītes laikā Vjetnamā neplāno atvainoties par karu, lai arī viņš to neatbalstīja. Par to informēja ASV vēstnieks Hanojā, uzsverot, ka Vašingtona jau ir izveidojusi samērā labas attiecības ar savu kādreizējo ienaidnieci.
"Es nedomāju, ka kāds sagaida atvainošanos," pirms ceturtdien gaidāmās Klintona vizītes Vjetnamā sacīja vēstnieks Pīts Pītersons. Klintons pēc Saigonas krišanas 1975.gadā un komunistu nākšanas pie varas ir pirmais ASV prezidents, kurš apmeklēs Vjetnamu.

Tomēr kopumā Klintons būs trešais ASV prezidents, kas jebkad apmeklējis Vjetnamu. Kara kaikā īslaicīgi šajā valstī ir uzturējušies arī prezidenti Lindons Džonsons un Ričards Niksons, lai uzmundrinātu amerikāņu kareivjus.

Bijušais karagūsteknis Pītersons sacīja: "Es nedomāju, ka Vjetnamā valda liels pēckara naidīgums". Pēc viņa teiktā, 80 procenti vjetnamiešu ir jaunāki par 40 gadiem un vidusmēra jaunieši par karu zina tikpat daudz, cik amerikāņu jaunieši - tātad gandrīz neko.

"Godīgi sakot, es nedomāju, ka atvainošanās ir tikpat svarīga, cik konstruktīva sadarbība. Klintons ir sācis piesardzīgu sadarbības atjaunošanas procesu ar Vjetnamu, 1994.gadā viņš atcēla tirdzniecības embargo; 1996.gadā tika atvērta ASV vēstniecība Hanojā. Mēs abu valstu attiecības no diezgan šausmīgām esam pārvērtuši diezgan labās," teica Pītersons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!