Japānas valdība paziņojusi, ka no klonētiem liellopiem iegūtie gaļas un piena produkti ir droši cilvēku patēriņam, pavirzot valsti vēl vienu soli tuvāk kļūšanai par pirmo pasaulē, kurā tiek atļauta šādu produktu pārdošana.
Aģentūras "Reuters" rīcībā nonākušajā Japānas Veselības aprūpes ministrijas ziņojumā teikts, ka nav novērotas nekādas nenormālības gaļā vai pienā, kas iegūta ar klonēšanas tehnoloģiju.

Taču ziņojums, kas balstīts uz trīs gadus ilgušiem pētījumiem, arī aicina izveidot sistēmu, kura risinātu problēmas, kas varētu rasties nākotnē. "Tādēļ, ka tā ir jauna tehnoloģija, mēs secinām, ka ir jāveic īpaši pasākumi," teikts ziņojumā.

No klonētiem mājdzīvniekiem iegūtas pārtikas pārdošanu pašreiz aizliedz "brīvprātīgs" aizliegums, kuru noteikt aicināja Lauksaimniecības ministrija.

Taču saskaņā ar ziņu aģentūras "Kyodo" decembrī veikto aptauju 33 no 40 Japānas saimniecībām, kurās tiek audzēti klonēti liellopi, plāno vai apsver produktu piegādes nākotnē.

Amatpersonas atsakās teikt, vai ziņojums izraisīs pārmaiņu virkni valstī, kas ir zināma ar saviem izvēlīgajiem patērētājiem un stingrajiem ierobežojumiem pārtikai, kura iegūta ar biotehnoloģiju.

"Pašreiz mums nav plānu ļaut vietējā tirgū pārdot pienu vai gaļu, kas iegūta no klonētām govīm," sacīja ministrijas inspekcijas un drošības nodaļas amatpersona.

Veselības aprūpes ministrijas ziņojumā, kurā atspoguļojas līdzīgi 2000.gada jūnijā un pagājušā gada augustā izdarītie secinājumi, runāts par govīm, kas radītas, izmantojot tādu pašu klonēšanas tehnoloģiju, ar kuras palīdzību 1996.gadā Lielbritānijā tika radīta aita Dollija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!