Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV armija pirmdien, 6. janvārī, informējusi kolēģus Bagdādē, ka gatavojas doties prom no Irākas. ASV aizsardzības ministrs Marks Espers vēlāk ASV spēku izvešanu gan noliedza.

ASV armijas Irākas spēku vadītājs brigādes ģenerālis Viljams Stīlijs nosūtījis attiecīgu vēstuli Irākas kopīgo operāciju vadībai.

Vēstulē teikts, ka armija "tuvākajās dienās un nedēļās pārpozicionēs spēkus, lai gatavotos tālākai virzībai".

Taču ASV aizsardžibas ministrs Marks Espers vēlāk paziņoja, ka ASV spēku netiks izvesti. ASV ģenerālštāba priekšnieks Marks Milijs paziņoja, ka oficiālā ASV vēstule, kurā Irāka tika informēta par ASV gatavošanos izvest savus spēkus, bija "īsta", bet to nebija paredzēts nosūtīt tagad.

"Tā bija kļūda no Makenzija puses," Milijs sacīja reportieriem, pieminot ASV Centrālās pavēlniecības komandieri ģenerāli Frenku Makenziju.

Pagājušajā piektdienā ASV raķešu triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Šis trieciens bija vērsts pret Soleimani un tika īstenots pēc ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojuma.

Pēc trieciena Pentagons paziņoja, ka "Soleimani aktīvi izstrādāja plānus uzbrukt amerikāņu diplomātiem un karavīriem Irākā", kā arī, ka "Kudsas spēki" ir "atbildīgi par simtiem amerikāņu un koalīcijas karavīru nāvi un vēl tūkstošiem ievainošanu". Tostarp Savienotās Valstis vaino Soleimani, ka viņš apstiprinājis 31. decembrī notikušo proirānisko protestētāju uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē.

Irāna ir draudējusi atriebties par Soleimani nāvi, savukārt Irākas parlaments svētdien pieprasīja izvest no valsts ASV vadītās starptautiskās koalīcijas spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!