Foto: Publicitātes foto

ASV kinoaktieris Džordžs Klūnijs svētdien preses konferencē Berlīnes kinofestivālā pauda atbalstu Ukrainas opozīcijas protestu kustībai, vēsta Ukrainas mediji.

"Es atbalstu ukraiņu aktīvistus, jo uzskatu, ka tas ir svarīgi - paust ideju, ka cilvēki cīnās cerībā uz pašnoteikšanos. Esmu pazīstams ar brāļiem Kļičko vēl no laika, kad tika uzņemtas filmas par Oušena draugiem. Es esmu sekojis līdzi [Ukrainas ekspremjeres] Jūlijas Timošenko lietai un zinu, ka viņa atrodas cietumā politisku iemeslu dēļ, nevis tāpēc, ka viņa būtu pastrādājusi noziegumus," sacīja Klūnijs.

Ukrainas protestētājiem priekšā stāv ilga cīņa, norādīja aktieris.

Decembra sākumā Klūnijs ierakstīja videovēstījumu ukraiņiem, kas Eiromaidanā cīnās "par savām tiesībām un demokrātisku vērtību izveidošanu valstī".

Krīze Ukrainā aizsākās novembrī, kad prezidents Viktors Janukovičs atteicās no asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES). Vēlāk viņš parakstīja vienošanos ar Maskavu par 15 miljardu dolāru kredīta saņemšanu.

Tūkstošiem cilvēku iesaistījušies protestos pret valdību, Kijevā saslējuši barikādes un izveidojuši protesta nometnes.

Jauna krīzes eskalācija aizsākās 19.janvārī, kad Kijevas centrā izraisījās iepriekš nepieredzēti vardarbīgas sadursmes protestētāju un miliču starpā.

Protestētāju grupas Kijevā ieņēma vairākas ministriju ēkas un uzbruka administrācijas ēkām arī ārpus galvaspilsētas.

Nekārtību rezultātā cietuši vairāki simti cilvēku kā likumsargu, tā protestētāju rindās. Četri aktīvisti zaudējuši dzīvību. Protestētāji pieprasa varas maiņu. Likumsargi vairākkārt norādījuši, ka nekārtību gaitā uzdarbojas radikāļi.

Lai panāktu krīzes atrisinājumu, demisionējis premjerministrs Mikola Azarovs. Cenšoties panākt krīzes noregulējumu, notikušas vairākas prezidenta un opozīcijas līderu sarunu kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!