Foto: DELFI.lt

Lietuvas policija gaidāmajās garajās brīvdienās īpaši sekos, vai cilvēki nepārkāpj Covid-19 izplatības ierobežošanai noteiktos drošības pasākumus publiskās vietās, tostarp uzmanību pievēršot parkiem un pludmalēm, vēstas portāls "Delfi.lt".

Lietuvā sabiedrībā uzvirmojušas runas par nepieciešamību pieņemt papildu mērus, lai novērstu cilvēku pulcēšanos un ierobežotu Covid-19 izplatību – par iemeslu iedzīvotāju, ārstu un policijas bažām kalpojuši Ziemassvētku brīvdienu novērojumi, ka Klaipēdas pludmali piepildījušas ļaužu masas.

Medicīnas zinātņu doktors Vitauts Kasjulavičs norāda, ka kaitīga ir ne jau cilvēki staigāšana svaigā gaisā pie jūras un parkos, bet gan blīva pulcēšanās, masku nevalkāšana un distances neievērošana.

Savukārt Klaipēdas mērs Vitauts Grubļausks aicina cilvēkus būt saprātīgiem: "Es apelēju pie cilvēku apzinīguma, vīruss ir arī pie jūras, cilvēkiem ir jādomā un jārāda piemērs citiem. Sankcijas un aizliegumi vien nelīdzēs. Aizliegumu ir daudz, bet lieta ir cita – ne visi tos ievēro. Bet pie katra cilvēka policistu nenoliksi. Tas nav prātam saprotams. Varbūt jāiesaista strēlnieki, armijnieki. Kad cilvēki redz, ka viņus vēro, viņi ievēro noteikumus."

Klaipēdas galvas atzina: aizvadītās brīvdienas ir parādījušas, ka "knapi saule uzlēkusi, kā cilvēki iet pie jūras, tur viņi nestaigā, bet čupojas". Viņš norādīja, ka pats cenšas iet pastaigās agri no rītiem mežā vai vakaros, kad cilvēku nav tik daudz.

Mērs iesaka ļaudīm paciesties. "Ja visi būtu apzinīgi, būtu citādi, bet tagad knapi saule uzaususi, un visu piekrasti no jūras vārtiem līdz Karklei aizpilda cilvēki," viņš secina.

Lietuvas policijas ģenerālkomisārs Renāts Požela uzsver, ka brīvdienās publiskās vietas – parki, pludmales – tiks īpaši uzraudzītas.

"Tur vienlaicīgi sabrauc ne mazums cilvēku. Mēs redzam, ka cilvēki tur ir arī bez maskām vai nepareizi tās valkā, pulcējas grupās. Tā bija garo brīvdienu problēma," viņš atzīst, vienlaikus aicinot pašvaldības ierobežot cilvēku piekļuvi svētku eglēm un atturēties no salūtu rīkošanas.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem Lietuvā līdz šim reģistrēti vairāk nekā 134 tūkstoši Covid-19 gadījumi un 1347 no slimības mirušie. Izveseļojušās 66 485 personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!