"Savā ziņā esmu pārsteigts, ka tu vispār šeit esi ieradies," Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers otrdien Briselē sacīja britu populistu līderim, UKIP partijas deputātam Naidželam Farāžam.

"Tu cīnījies par Lielbritānijas izstāšanos, briti arī nobalsoja par izstāšanos, tad kāpēc tu vēl te esi?" ironiski Farāžam vaicāja Junkers.

Reaģējot uz Junkera teikto, aplaudēja arī pats Farāžs, uz ko Junkers atzīmēja, ka tā ir pēdējā reize, kad Farāžs Briselē varēs aplaudēt.

Otrdien Eiropas Parlamentā (EP) notiek ārkārtas sanāksme, kurā tiek spriests par Lielbritānijas referenduma rezultātiem. Ceturtdien, 23. jūnijā, notikušajā referendumā par Lielbritānijas turpmāko dalību Eiropas Savienībā (ES) vairums britu nobalsojuši par izstāšanos no savienības. Par aiziešanu no savienības nobalsoja 52%, bet par palikšanu – 48%.

Savā uzrunā Junkers sacīja, ka ciena Lielbritānijas referenduma rezultātus.

Lai uzsāktu formālu izstāšanās procesu, Lielbritānijai jāiedarbina Lisabonas līguma 50. pants, kas regulē dalībvalstu izstāšanās procesu no ES. Pagaidām britu premjera Deivida Kamerona valdība to nav izdarījusi. Pēc 50. panta iedarbināšanas Lielbritānija vēl vismaz divus gadus būs ES dalībvalsts un tās EP deputāti šajā laikā drīkstēs pārstāvēt savu valsti Eiroparlamentā.

Vēstīts, ka EP deputāti otrdien Briselē tiekas ārkārtas plenārsesijā, lai ar Junkeru un Eiropas Savienības Padomes prezidentūras pārstāvjiem apspriestu Lielbritānijas iedzīvotāju referenduma balsojuma sekas. Portāls "Delfi" piedāvā sanāksmes video tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!