ASV vadītie koalīcijas spēki naktī no svētdienas uz pirmdienu veikuši vairākus uzlidojumus Rakas pilsētai Sīrijā, kuru teroristiskā organizācija "Islāma valsts" pasludinājusi par sava pašpasludinātā "kalifāta galvaspilsētu", ziņo BBC.

ASV pārstāvji norāda, ka 16 veiktie uzlidojumi pilsētai ir viena no lielākajām līdz šim īstenotajām militārajām kampaņām Sīrijā kopš 2014. gada, kad džihādisti pasludināja kalifāta izveidošanu.

Organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību novērotāji" vēsta, ka tajos nogalināti vismaz 23 teroristi. Dronu veiktajos uzlidojumos gan cietusi arī skola, nogalinot vismaz sešus civiliedzīvotājus, tostarp vienu bērnu, atklāj organizācija.

"Nozīmīgie uzlidojumi šonakt tika veikti lai liegtu "Islāma valstij" palielināt militārās spējas citviet Sīrijā un Irākā," BBC norāda ASV Bruņoto spēku pārstāvis Tomass Gilerans.

Reidi veikti drīz pēc teroristiskās organizācijas izplatītā video, kurā tie senajā Palmīras pilsētā nošauj 25 Sīrijas armijas karavīrus. Video redzams, ka visi slepkavību veicēji ir jauni zēni.

Šajās dienās pozīcijas uzlabojuši arī Sīrijas valdības spēki. Tie no uz rietumiem no Damaskas esošās Zebedānī pilsētas, kura ir tuvu Libānas robežai, padzinuši citu kaujinieku grupējumu - "Nusra Front".

Sīrijas armiju šajā operācijā atbalstījis Libānā bāzētais šiītu kaujinieku grupējums "Hezbollah", kuru savulaik atbalsta Irāna. Gan Bašara al Asada, gan "Hezbollah" spēki šo stratēģiski svarīgo pilsētu jau labu laiku vēlējās atgūt, lai starp to pārvaldītajām teritorijām neatrastos pret valdību vērstu kaujinieku grupējumi, kurus lielākoties veido sunnīti.

Tas "Hezbollah" pusei ļauj sargāt arī Libānas robežas pusē esošās šiītu apdzīvotās pilsētas un ciemus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!