Foto: stock.xchng

Nīderlandes valdība pasūtījusi 15 miljonus joda tablešu, lai tās izdalītu iedzīvotājiem, kas mīt kodolspēkstciju tuvumā, vēsta "The Guardian".

Šāda rīcība saistīta ar aizvien pieaugošām bažām par novecojušo atomelektrostaciju drošību Beļģijā, pie Nīderlandes robežas.

Joda tabletes palīdz samazināt radiācijas uzkrāšanos vairogdziedzerī. Sākotnēji tās tik izdalītas bērniem un sievietēm gaidībās 100 kilometru rādiusā ap kodolspēkstacijām.

Līdz šim šis medikaments jau bijis pieejams visiem, kas dzīvo 20 kilometru rādiusā ap atomelektrostacijām un ir jaunāki par 40 gadiem.

Nīderlandē atrodas viena kodolspēkstacija - valsts dienvidrietumu pilsētā Borselē. Riska rādiusa palielināšana padarīs joda tabletes pieejamas arī pierobežā netālu no Vācijas Emslandes stacijas, kā arī pie Beļģijas Doeles un Tianžas.

Dienu pirms šī Nīderlandes lēmuma Beļģija paziņoja, ka tā kodolavārijas gadījumā joda tabletes izdalīs visiem 11 miljoniem šīs valsts iedzīvotāju.

Jautājumi par Beļģijas kodolspēkstaciju drošību radušies saistībā ar virkni problēmu, tostarp noplūdēm un sabotāžas mēģinājumiem. Tāpat kļuvis zināms, ka kāds Beļģijas kodolenerģijas nozarē strādājošs cilvēks atradies ar Briseles un Parīzes teroristiem saistītas personas dzīvesvietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!