Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kodolkonflikta izraisīšanās atkal ir iespējamības sfērā, pirmdien brīdināja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērešs, šādi izsakoties Krievijas prezidenta Vladimira Putina pret Ukrainu izvērstā kara kontekstā.

Ar šo brīdinājumu Gutērešs iezīmē nostājas maiņu, ņemot vērā, ka aizvadīto divu nedēļu laikā viņš paudis pārliecību, ka atomkarš ir neiedomājams.

Pirmdien viņš īpašu uzmanību vērsa uz briesmām, kas saistās ar Putina lēmumu izsludināt trauksmes režīmu Krievijas kodolspēkos laikā, kad noris Kremļa līdera sāktais karš pret Ukrainu.

"Trauksmes līmeņa palielināšana Krievijas kodolspēkos ir kaulus stindzinošs pavērsiens. Kodolkonflikta perspektīva, kas reiz likās neiedomājama, tagad atgriezusies iespējamības sfērā," pavēstīja Gutērešs.

Mierīgo iedzīvotāju nāvē un civilās infrastruktūras iznīcināšanā viņš pamatā vainoja Krievijas spēkus, tomēr norādīja, ka joprojām ir pret lidojumiem slēgtas zonas noteikšanu virs Ukrainas tieši tāpēc, ka tas palielinātu kodolkonfrontācijas riskus ar NATO spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!