Foto: Reuters/Scanpix

Situācija Korejas pussalā "ASV darbību rezultātā" ir sasniegusi kritisko atzīmi un reģionā jebkurā mirklī var izcelties kodolkarš, uzstājoties ANO Ģenerālās asamblejas atbruņošanās komitejā, pirmdien paziņoja Ziemeļkorejas pastāvīgā ANO pārstāvja vietnieks Kims Inrjons.

Diplomāts uzskata, ka neviena valsts nav bijusi pakļauta tik tiešiem kodoldraudiem no ASV puses kā Ziemeļkoreja un ka Phenjanai ir visas tiesības uz pašaizsardzību.

"Visa ASV kontinentālā daļa ir mūsu uguns jaudas sasniedzamības zonā, ja ASV uzdrošināsies kaut par collu iebrukt mūsu svētajā teritorijā, viņi neizbēgs no barga soda nevienā pasaules malā," Phenjanas pārstāvi citē aģentūra TASS.

Tai pat laikā Kims uzsvēra, ka Ziemeļkoreja atbalsta pilnīgu atteikšanos no kodolieročiem pasaulē, taču neveiks savas valsts kodolatbruņošanos kamēr vien pastāvēs draudi no ASV puses.

Ziemeļkorejas totalitārais režīms gadiem izmanto ārējo ienaidnieku motīvu, lai stiprinātu centralizēto varu un vairotu tautas uzticību vadoņiem – Kimu ģimenei. Pašlaik noslēgto valsti vada trešais Kimu ģimenes pārstāvis Kims Čenuns.

Spriedze Korejas pussalā ir ievērojami pieaugusi pēdējos mēnešos. Saspringuma un abpusējas nedraudzīgas vārdu apmaiņas starp Phenjanu un ASV iemesls ir Ziemeļkorejas kodolieroču un ballistisko raķešu programma.

Phenjana septembrī apgalvoja, ka ir veiksmīgi izmēģinājusi ūdeņraža bumbu, kas piemērota uzmontēšanai uz ballistiskajām raķetēm. ASV prezidents Donalds Tramps septembrī ANO uzrunas laikā draudēja iznīcināt Ziemeļkoreju, ja tā apdraudēs ASV vai sabiedrotos. Ziemeļkoreja septembrī un augustā arī palaida ballistiskās raķetes pāri Japānai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!