Bijušais ASV Losalamosas Nacionālās laboratorijas zinātnieks Veņs Ho Lī, kuru pērn apsūdzēja ar kodolieročiem saistītu valsts noslēpumu neievērošanā, gatavojas rakstīt grāmatu, paziņoja viņa advokāts.
Šobrīd tiek veidots arī televīzijas seriāls par Lī pārdzīvoto, pastāstīja advokāts Deivids Veils, kurš palīdzēja zinātniekam nokārtot abus darījumus.

60 gadus veco Lī pērn atlaida no darba Losalamosas Nacionālajā laboratorijā ASV Ņūmeksikas štatā un apsūdzēja ar kodolieročiem saistītas informācijas lejupielādē uz nedrošiem datordiskiem. Septembrī viņš atzina savu vainu kodolieroču noslēpumu neievērošanā un tika notiesāts. Šobrīd viņš sodu ir izcietis un atgriezies brīvībā.

Lī kriminālvajāšana izraisīja asu kritiku ASV, un daudzi pauda viedokli, ka viņa lieta nodota tiesai rasistisku apsvērumu dēļ. Lī ir dzimis Taivānā, bet vēlāk pārcēlies uz ASV un ieguvis šīs valsts pilsonību.

Pēc iznākšanas no cietuma Lī regulāri nopratina ASV Federālais izmeklēšanas birojs, bet, tā kā lielākā daļa informācijas ir slepena, tā grāmatā netiks iekļauta, pastāstīja advokāts.

Grāmatu, kurā Lī ar vēl kāda līdzautora palīdzību paudīs savu viedokli par notikušo, izdos kompānijai "ABC Inc." piederošā izdevniecība "Hyperion". Paredzams, ka grāmata iznāks 2001.gada rudenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!