Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kokaīna ražošana pasaulē sasniegusi rekordlīmeni, teikts ziņojumā, kuru citē britu raidsabiedrība BBC.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Narkotiku un noziedzības apkarošanas birojs paziņoja, ka kokas audzēšana no 2020. līdz 2021. gadam pieauga par 35% līdz rekordaugstam līmenim.

Secināts, ka Rietumāfrikā un Centrālāfrikā ir radušies jauni narkotiku tirdzniecības punkti. Ziņojumā arī teikts, ka tirgotāji biežāk izmanto starptautiskos pasta pakalpojumus, lai patērētājiem piegādātu narkotikas.

Eiropa un Ziemeļamerika ir lielākie kokaīna tirgi, kam seko Dienvidamerika un Centrālamerika, kā arī Karību jūras reģions.

Lai gan ziņojumā teikts, ka Āfrikas un Āzijas tirgi "joprojām ir ierobežoti", ANO pārstāve Gada Valija norādīja, ka tirgus paplašināšanās potenciāls tur ir bīstama realitāte.

Globālajā ziņojumā par kokaīnu teikts, ka ražošanas pieaugumu izraisīja kokas krūmu audzēšanas paplašināšanās, kā arī kokaīna pārvēršanas kokaīna pulverī uzlabojumi.

Tāpat secināts, ka Covid-19 uzliesmojumam bija "graujoša" ietekme uz narkotiku tirgiem, jo starptautiskie ceļojumi tika nopietni ierobežoti. Pieprasījums pēc kokaīna kritās, jo pandēmijas laikā tika slēgti naktsklubi un bāri. "Tomēr jaunākie dati liecina, ka šis kritums ir maz ietekmējis ilgtermiņa tendences," teikts ziņojumā. "Kokaīna piedāvājums pasaulē ir rekordaugsts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!