Foto: AFP/Scanpix/LETA
Baltkrievijas opozīcijas Koordinācijas padomes prezidija locekles Marijas Koļesņikovas tēvs noraidījis prezidenta Aleksandra Lukašenko izteikumus, ka viņa meita gribējusi bēgt uz Ukrainu pie māsas, uzsverot, ka tas neatbilstu viņas pārliecībai.

Lukašenko otrdien, 8. septembrī, intervijā vairākiem Kremļa kontrolētajiem Krievijas medijiem paziņoja, ka Koļesņikova pati esot plānojusi pamest Baltkrieviju, bet aizturēta, kad līdzgaitnieki viņu izgrūduši no mašīnas.

Tikmēr aģentūra "Interfax", atsaucoties uz Koļesņikovai tuvu avotu, vēstīja, ka vienu no redzamākajām protesta kustības līderēm mēģināts no Baltkrievijas izvest ar varu, taču viņa pretojusies un pirms robežas šķērsošanas saplēsusi pasi, lai netiktu ielaista Ukrainas teritorijā, bet pēc tam aizturēta.

Lukašenko versiju noraidījis arī viņas tēvs Aleksandrs Koļesņikovs.

"Maša man vienmēr atkārtoja – tēt, lai kas arī notiktu, es vienmēr būšu Baltkrievijā. Tāda bija viņas principiālā pārliecība," viņš stāstījis portālam "Tut.by".

Koļesņikovs norādījis, ka pirmdien, 7. septembrī, iesniedzis Minskas milicijai pieteikumu par meitas pazušanu, bet nekādu atbildi līdz pat šim nav saņēmis un visu informāciju par to, kas, iespējams, notiek ar viņa meitu, gūst tikai no interneta.

Bijušā prezidenta amata kandidāta Viktora Babariko štābs, ko vadīja Koļesņikova, atsaucoties uz vairākiem nenosauktiem avotiem, paziņojis, ka viņa aizturēta un atrodas Gomeļas apgabala Moziras robežkontroles iecirknī.

Baltkrievijas Valsts robežapsardzes komitejas pārstāvis, atbildot uz aģentūras "Interfax" jautājumu, atteicies apstiprināt vai noliegt informāciju par Koļesņikovas atrašanos šai iecirknī.

Babariko štābs vērsies pie Baltkrievijas varas iestādēm, pieprasot atklāt, kur atrodas Koļesņikova, savukārt Baltkrievijas Helsinku komiteja ziņojusi par viņas pazušanu ANO darba grupai, kas nodarbojas ar cilvēku pazušanas gadījumiem.

Kā portālam "Tut.by" sacījis Koļesņikovas kolēģis opozīcijas koordinācijas padomē Maksims Znaks, Marija, neraugoties uz draudiem un iespējamajām represijām, allaž uzsvērusi, ka nedomā pamest Baltkrieviju – arī pēc tam, kad cita padomes prezidija locekle Olga Kovaļkova nesen paziņoja, ka viņu ar varu izveduši no Baltkrievijas uz Poliju.

"Marija piespieda viņus atgriezties tiesību laukā, un tagad viņas aizturēšanu nāksies pamatot," uzsvēris Znaks. "Sakiet, kādu noziegumu vai vismaz likumpārkāpumu izdarījis Baltkrievijas pilsonis, kurš izturējis muitas pārbaudi un pasu kontroli un kuru it kā "izgrūž" no mašīnas, kuras vadītājs nepakļaujas patruļas pavēlei? Ko vispār pārkāpis šis cilvēks?" viņš vaicājis, paužot cerību, ka Koļesņikova tuvākajās dienās tiks atbrīvota.

Jau ziņots, ka Koļesņikovu pirmdien, 7. septembrī, neskaidros apstākļos Minskā uz ielas nolaupīja civilā ģērbti cilvēki maskās un aizveda mikroautobusā, bet otrdienas, 8. septembra, rītā Baltkrievijas valsts ziņu aģentūra "Belta" vēstīja, ka viņa aizturēta, mēģinot nelikumīgi izbraukt no valsts.

Savukārt Koordinācijas padomes preses sekretārs Antons Rodņenkovs un izpildsekretārs Ivans Kravcovs, kuri pirmdien pārtrauca atbildēt uz telefona zvaniem, otrdien pēc Baltkrievijas varas iestāžu izdarītā spiediena šķēsojuši Ukrainas robežu.

Kā norādījis Ukrainas Iekšlietu ministra vietnieks Antons Geraščenko, opozīcijas pārstāvju aizbraukšanu no Baltkrievijas nevar nosaukt par brīvprātīgu, jo faktiski tā bijusi izraidīšana ar varu.

Pēdējā laikā aizturēti vairāki citi Koordinācijas padomes locekļi.

38 gadus vecā Koļesņikova pirms nedēļas paziņoja, ka Baltkrievijā tiek dibināta jauna partija "Vmeste" ("Kopā"), kas centīsies panākt valstī politiskas, sociālas un ekonomiskas reformas. Viņai ir arī liecinieces statuss Baltkrievijas Izmeklēšanas komitejas ierosinātajā krimināllietā par varas sagrābšanas mēģinājumu saistībā ar Koordinācijas padomes dibināšanu.

Drīz pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām Baltkrieviju bija spiesta pamest un patverties Lietuvā opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kas nākamajā dienā pēc vēlēšanām mēģināja iesniegt sūdzību Centrālajā vēlēšanu komisijā, pieprasot pārskaitīt balsis, un domājams, saņēma draudus vērsties pret viņas bērniem un vīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!