ASV valsts sekretāra Kolina Pauela septiņu dienu miera misija Tuvajos Austrumos trešdien beigusies neveiksmīgi. Valsts sekretārs atzina, ka nespēj panākt nekādu pamieru, kamēr Izraēla nepabeigs savu militāro operāciju Jordānas upes rietumkrastā.
Pēc divu stundu ilgām sarunām ar palestīniešu prezidentu Jasiru Arafatu Pauels bija drūmā, bet Arafats saniknotā noskaņojumā. Kāda augsta ranga palestīniešu pašpārvaldes amatpersona notikušās sarunas raksturoja kā "katastrofālas".

ASV valsts sekretārs neslēpa savu vilšanos par Arafata darbību, paziņojot, ka viņš "nav darījis pietiekami" teroristu apkarošanā. Vienlaikus viņš daļēji vainoja arī Izraēlas premjerministru Arielu Šaronu, kas atteicies atvilkt armiju.

Palestīniešu informācijas ministrs Jasirs Abeds Rabo, kas piedalījās sarunās, rezultātu nosauca par "katastrofālu", piebilstot, ka palestīniešiem nav izdevies panākt tūlītēju Izraēlas kareivju atvilkšanu. Arafats amerikāņu žurnālistiem paziņoja, ka tas ir "negods", ka Izraēlas karaspēks joprojām okupē palestīniešu pilsētas.

Palestīniešu žurnālisti, kas esot uzturējuši telefona sakarus ar sarunu dalībniekiem, ziņoja, ka atmosfēra bijusi "saspīlēta" un apspriede bijusi "ārkārtīgi sarežģīta", turklāt ASV delegācija izdarījusi lielu spiedienu uz Arafatu.

Pauels pirms savas otrās tikšanās ar Arafatu norādīja, ka nav lielas cerības, ka palestīnieši piekritīs oficiālam pamieram.

Vēlāk Jeruzalemē Pauels atzina, kamēr Izraēlas karaspēks atradīsies palestīniešu pilsētās, palestīnieši nedos Izraēlas pieprasītās drošības garantijas. Tomēr Pauels uzsvēra, ka ASV no jauna centīsies panākt mieru reģionā. Viņš atkārtoja savu pārliecību, ka pamiers ir iespējams "dažu dienu vai nedēļas laikā" pēc Izraēlas karaspēka izvešanas.

Pauels uzsvēra, ka pēc dažām dienām atgriezīsies Tuvajos Austrumos, bet pirms tam ziņos ASV prezidentam Džordžam Bušam, CIP direktoram Džordžam Tenetam un īpašajam sūtnim Tuvajos Austrumos Viljamam Bērnsam par savas turnejas rezultātiem. Bērnss arīdzan var drīzumā ierasties reģionā.

Tenets un Bērnss mēģinās darboties kā vidutāji starp Izraēlas karaspēka vadību un Betlēmes Kristus dzimšanas baznīcā aplenktajiem palestīniešu kaujiniekiem, kā arī Arafata Ramallahas biroja amatpersonām.

Tikmēr Izraēlas spēki ieņēmuši vairākus ciemus pie Tulkarmas pilsētas. Savukārt komandantstunda noteikta 12 ciemos pie Dženinas.

Palestīniešu sarunu pārstāvis Saebs Erekats norādīja, ka Pauels situāciju pamet "daudz sliktākā" stāvoklī, nekā pirms savas ierašanās, un Šarons ir "torpedējis" Pauela centienus.

Uz Pauela misiju Tuvajos Austrumos tika liktas lielas cerības, ka viņam izdosies izbeigt pēdējās nedēļās pastiprināto asinsizliešanu.

Gan Arafats, gan viņa vietnieks Mahmuds Abass otrdienas vakarā paziņoja, ka Pauela misija jau cietusi neveiksmi.

Kolina Pauela vizīte beidzas bez rezultātiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!